11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUn fost premier al Moldovei recomandă unirea cu România

Un fost premier al Moldovei recomandă unirea cu România

Un fost premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, recomandă unirea cu România, drept o soluție pentru a rezolva criza economică pe care o străbate, în prezent, Republica Moldova.

Vlad Filat a fost premier la Chișinău timp de patru ani, în perioada anilor 2009 – 2013. Acum, el este unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova. Filat afirmă, acum, că Republica Moldova ar scăpa de criza economică dacă s-ar uni cu România.

„Din păcate la acest moment se umblă doar cu mâna întinsă pe continentele lumii pentru a cere bani să supraviețuim acestei ierni. Dar iarna viitoare ce vom face? Dar peste doi ani? Vom merge din nou cu mâna întinsă la ușa cancelariilor lumii pentru că în nici un caz economia zilei de astăzi, în ritmul de azi, nu va putea oferi cetățenilor capacitatea financiară de a plăti prețurile din piața occidentală. Așteptarea că războiul se va sfârși și se va reveni la prețurile ante război este o iluzie. Poate este momentul să ne gândim serios și pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituționalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noimă”, argumentează Filat într-un mesaj postat pe internet.

Acest mesaj a fost publicat la data de 5 decembrie 2022. Anterior, la data de 1 decembrie 2022, Filat posta un alt mesaj, cu prilejul Zilei Naționale a României. În acel mesaj, Filat avansa chiar un moment la care s-ar putea cere unirea cu România.

„La anul la Alba Iulia…”

„Astăzi, România este țară NATO și UE, o voce importantă în concertul națiunilor, capabilă să-și apere teritoriul și cetățenii, capabilă să le ofere prosperitate și capabilă să sprijine alte state aflate în dificultate, cum este cazul Ucrainei. Pentru noi, cei din Republica Moldova este nu doar un umăr pe care ne bazăm dar, poate, singura speranță de a trece prin greutățile pe care istoria ni le-a pus din nou în față o dată cu invazia rusă în Ucraina. Fără România am fi astăzi o pradă ușoară în fața expansionismului rus pe care-l vedem în statul vecin. Viitorul Republicii Moldova este doar lângă și împreună cu România. Mai de vreme sau mai târziu ”vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât”. La mulți ani România, la mulți ani români! La anul la Alba Iulia…”, scria, la 1 decembrie 2022, fostul premier Filat.

Vlad Filat nu este un apropiat al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Dimpotrivă, el o critică pe șefa statului. Filat afirma despre Maia Sandu că „pare a fi intrat într-un glob de cristal în care nu vede realitățile economice, sărăcia ce se instalează mai abitir decât înainte și multiplele probleme cu care se confruntă societatea”. În opinia lui Filat, singurul merit al Maiei Sandu ar fi acela că „excelează în ceea ce privește dimensiunea externă, ieșirea din izolare și repunerea Republicii Moldova pe harta relațiilor internaționale, inclusiv statutul de țară candidată la UE”. Aici, ar fi de amintit că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE simultan cu Ucraina, în contextul sprijinului oferit de Occident împotriva Rusiei. Poate că, dacă nu era război în Ucraina, Republica Moldova nu primea acest statut.

„Jos vama de pe Prut” poate însemna chiar unirea cu România

La 1 decembrie 2022, în Parlamentul de la Chișinău a avut loc un spectacol dedicat Zilei Naționale a României. Cu acest prilej, în Parlament s-a strigat „Jos vama de pe Prut„. O asemenea cerere are caracter nu doar economic ci și politic. ”Am înțeles mesajul. Trebuie inițiativă legislativă. Trebuie pregătite lucrurile”, a răspuns Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Fostul premier Filat subliniază că România este țară membră în NATO și în UE și are capacitatea nu doar să-și apere cetățenii proprii ci și să ajute alte țări. De exemplu, România ajută acum Ucraina și Republica Moldova. Dar guvernul de la Chișinău nu poate să stea permanent „cu mâna întinsă ca să supraviețuim”, ci trebuie să caute o soluție stabilă, recomandă fostul premier.

„Poate este momentul să ne gândim serios și pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituționalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noimă”

Vlad Filat,

Fost premier al Republicii Moldova

La 1 Decembrie, România și Republica Moldova au sărbătorit Marea Unire

Autoritățile de la București și Chișinău nu au reacționat la propunerea fostului premier Filat. În schimb, militari din Republica Moldova au defilat la București, la Ziua Națională a României. La rândul lui, premierul Ciucă a transmis, în dimineața zilei de 1 decembrie 2022, un mesaj în care a subliniat că „odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre”.

Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

În mesajul dedicat Zilei Naționale, premierul României a subliniat că „împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea”. Cu puțin înainte, premierul Ciucă transmisese, la 28 noiembrie 2022, și un mesaj dedicat Zilei Bucovinei. Data de 28 noiembrie este cea în care, în anul 1918, Bucovina (inclusiv nordul Bucovinei) se unise cu România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...
Ultima oră
Pe aceeași temă