8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUn film românesc și unul România - Republica Moldova participă la festivalul...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român s-a fotografiat alături de Maria Zaharova

Un film realizat în România, intitulat „21 de rubini”, a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 – 26 aprilie 2024), deși festivalul nu mai este recunoscut de țările occidentale, iar regizorul fimului, Ciprian Mega, care este și preot, s-a fotografiat alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a postat un mesaj critic pe internet, făcând aluzie la prezența unui preot român la Moscova, în calitate de regizor de film artistic.

„Rațiunile profund creștine și umane care-ți întorc natural privirea spre tragedia provocată de un război de agresiune purtat în plin secol 21, nu pot fi substituite nicio clipă de rațiuni < artistice > și personale. Nu într-o lume lăuntrică normală. Ce ar gândi și spune oare pe temă Dostoievski, Cehov, Tolstoi, Tarkovski? Nepăsarea sfidătoare și zâmbetul larg de satisfacție infatuată, provocat de accesul măgulitor în Olimpul unor zei ai < războiului sfânt >, ai minciunii colosale și ai crimei înalt < binecuvântate >, sunt semne ale împuținării umanității și ale expandării orgoliului luciferic. Credința curată, creștinismul și arta reală nu au, desigur, nicio legătură cu întunericul”, a scris, pe facebook, Vasile Bănescu.

În programul celei de a 46-a ediții a festivalului de la Moscova, la rubrica „Main competition”, filmul românesc „21 de rubini” apare chiar primul pe listă. Motivul ar putea fi titlul filmului (singurul titlu care începe cu o cifră). Organizatorii ruși precizează că filmul este produs în România. Subiectul filmului, conform site-ului rusesc, este următorul: „Când o tulburare politică aduce în lumina reflectoarelor un procuror român, i se oferă funcția de procuror general”. Despre regizor se precizează că este Ciprian Mega, care este prezentat, în fotografie, în straie de preot. Pe internet se menționează că filmul „21 de rubini” prezintă o tânără procuroare care vrea să ajungă procuror general al României dar are nevoie de sprijin de la un secretar de stat din SUA și de un oficial al Comisiei Europene. Din distribuția filmului face parte și cunoscutul actor Dorel Vișan.

Al doilea film menționat în festivalul de la Moscova la rubrica „Main competition” se numește „Alive in Mo”. Despre acesta, organizatorii ruși menționează că este produs de Moldova, Rusia și România.

Ceremonia de deschidere a festivalului s-a ținut la data de 19 aprilie 2024. La ceremonie a fost prezentă și Olga Lyubimova, ministra Culturii din Federația Rusă, care a prezentat un mesaj transmis de președintele Vladimir Putin. Un alt mesaj a prezentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. „Am trecut prin multe în această perioadă. Au încercat să ne anuleze și vor încerca să ne despartă. Și astfel de evenimente precum cel de astăzi servesc pentru a arăta că există valori autentice pentru care trebuie să luptăm”, a declarat Zaharova.

Într-o fotografie care circulă pe internet, preotul regizor Ciprian Mega apare, la festivalul de la Moscova, alături de Maria Zaharova, amândoi zâmbind. Într-o altă fotografie, Ciprian Mega apare alături de deputatul Leonid Slutsky, liderul Partidului Liberal Democratic din Rusia – socotit, de analiștii occidentali, un partid ultranaționalist. Leonid Slutsky a fost unul dintre contracandidații lui Putin la cele mai recente alegeri prezidențiale din Rusia. „Nu știu cum, dar inocentul preot Mega se nimerește lângă unii dintre cei mai toxici oameni de pe planetă. Apoi, ne spune că se află în Rusia exclusiv pentru arta cinematografică, fără legătură cu regimul Putin și oamenii care-l slujesc”, subliniază, într-o postare pe facebook, Paul Palencsar – preot și jurnalist.

La ceremonia de deschidere a festivalului de film de la Moscova, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că acest eveniment cinematografic demonstrează că există „valori autentice pentru care trebuie să luptăm”. În paralel, acum câteva zile, Maria Zaharova acuzase statul român pe motiv că ar încerca să „anuleze cultura rusă”.

„Am trecut prin multe în această perioadă. Au încercat să ne anuleze și vor încerca să ne despartă. Și astfel de evenimente precum cel de astăzi servesc pentru a arăta că există valori autentice pentru care trebuie să luptăm”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, l-a criticat (fără a-l nominaliza) pe acel preot și regizor român care și-a prezentat un film artistic în festivalul de la Moscova, în aprilie 2024, subliniind că mai importante decât rațiunile „artistice” ar trebui să fie „rațiunile profund creștine și umane”.

„Rațiunile profund creștine și umane care-ți întorc natural privirea spre tragedia provocată de un război de agresiune purtat în plin secol 21, nu pot fi substituite nicio clipă de rațiuni < artistice > și personale. Nu într-o lume lăuntrică normală”

Vasile Bănescu,

Purtătorul de cuvânt al BOR

Oficialul BOR subliniază că războiul de agresiune pe care Rusia îl desfășoară în Ucraina reprezintă o tragedie a secolului 21.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Când justiția acționează cu mănuși: Deși condamnat pentru ucidere, Radu Grațian Ghețea continuă să comită abuzuri sub girul BNR la Libra Internet Bank. Cazul...

România este o țară membră NATO și UE. Totuși, în mentalitatea instituțiilor românești, ea rămâne o țară subjugată de elite care nu par să...

Biden afirmă că Rusia „a eșuat”, după victoria Maiei Sandu din Republica Moldova

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat realegerea președintei pro-occidentale a Republicii Moldova, Maia Sandu, ca o victorie pentru democrație și a declarat că Rusia...

Zelenski afirmă că 11.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că 11.000 de soldați nord-coreeni au ajuns în regiunea Kursk de la granița Rusiei, conform agențiilor de informații...
Ultima oră
Pe aceeași temă