3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialMeteoUn ciclon a dat peste cap vacanța turiștilor din sudul litoralului Mării...

Un ciclon a dat peste cap vacanța turiștilor din sudul litoralului Mării Negre

Un ciclon format în largul Mării Negre, la 20 de kilometri distanță de Vama Veche, le-a stricat ziua turiștilor veniți la plajă, transmite Pro Tv.

O trombă marină care semăna cu o tornadă s-a format în zona Saturn și Mangalia. O ploaie torențială a paralizat traficul din Constanța și a înghițit faleza din Năvodari.

Deși erau nori, unii turiști au mers totuși la plajă. Când au văzut că spre cer se înalță un fuior ca o tornadă cei aflați pe plaja din Saturn n-au știut dacă să mai rămână pe șezlong.

Potrivit meteorologilor, tromba marină este o coloană de aer care se formează deasupra apei, se învârte rapid și are caracteristicile unei tornade. Ea ar fi fost antrenată de un ciclon care se deplasează lent către zona costieră a României și Bulgariei.

Specialiștii spun că apariția cicloanelor este provocată de diferența de temperatură dintre aerul cald de deasupra mării și aerul rece din atmosferă.

Adrian Bâlbă, biolog: „Dincolo de faptul că marea nu s-a mai putut opune fronturilor care veneau dinspre vest, ea încălzită fiind, ea a început să ridice cantități de aer cald în atmosferă și să intre în coliziune cu toate fronturile care veneau și în acest fel să se formeze cicloane, tornade chiar și să aducă astfel natura într-o stare de enervare.”

Ciclonul va aduce precipitații pentru trei zile

Ciclonul format deasupra Mării Negre va duce la apariția precipitatiilor până duminică dimineața.

Ioana Bucșă, meteorolog de serviciu INMH Constanța: „Ciclonul este un câmp de presiune atmosferică scăzută, care de exemplu a luat naștere acum în vestul Mării Negre. Dobrogea este prima regiune din țară afectată.”

O ploaie de câteva minute a paralizat circulația în Constanța. Șuvoaiele de apă au acoperit arterele principale, iar mașinile nu au mai putut înainta.

Șuvoaiele au inundat și faleza din Năvodari, iar turiștii au fost nevoiti să meargă prin apă.

Și în județul Tulcea, la Malcoci, șuvoaiele de apă au acoperit o stradă. Locuitorii din județ au primit două mesaje RO ALERT în care erau avertizați de fenomene meteo severe. Au căzut 40 de litri pe metru pătrat în mai multe zone.

Marea Neagră – un cazan în fierbere

Românii se prăjesc liniștiți pe Litoral. Nu le pasă de ce se întâmplă în largul mării. La fel sunt și turiștii din Odessa. Fac băi de soare și se miră că mai apar unele explozii. Turcia sapă meticulos un canal mai lung decât Corintul. Deși nu are ieșire la Marea Neagră, Kazahstanul e speriat că nu mai poate exporta petrolul. Oleoductul „Caspian Pipeline Consortium” a fost suspendat de un tribunal din Moscova. Din punct de vedere geostrategic, spațiul marin a devenit un cazan în fierbere.

The New York Times dedică o pagină subiectului. Analiza “Ape tulburi: Marea Neagră a devenit un punct fierbinte al războiului” ridică trei mari probleme. Una de sporire a atacurilor rusești cu drone asupra porturilor ucrainiene, soldate cu replici dure ale ucrainienilor. Recent, au atacat portul Novorossiisk din Regiunea Krasnodar, aflat în Rusia. Acolo există o bază militară a marinei ruse. A doua – a blocajului cerealelor și al petrolului. Nu în ultimul rând, decizia Turciei de a nu lăsa trecerea navelor militare prin Bosfor. Nici cele americane, nici cele rusești.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă