Un bărbat din Giurgiu a găsit miercuri, în podul casei, un obiect ce părea a fi un proiectil. Imediat după ce a văzut muniția, el sunat la 112 pentru a cere ajutorul autorităţilor, potrivit dcnews.ro.
În această după-amiază, bărbatul a mers în podul casei sale din localitatea Trestieni, județul Giurgiu pentru a face lucrări la acoperiș, moment în care a găsit un obiect ce părea a fi un proiectil. Nu a stat prea mult pe gânduri și a sunat la 112 pentru a cere ajutorul autorităților.
La faţa locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu și un echipaj de Poliție. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că este vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 37 mm. Acesta a fost ridicat și transportat în siguranţă, urmând să fie distrus.
De la începutul anului, au fost descoperite în municipiul Giurgiu, localitățile Călugăreni, Săbăreni, Mihăilești, Stoenești, Teișori, Slobozia, Vlad Țepeș, Frasinu, Daia, Chiriacu, Dobreni, Trestieni și pe DN 6:
-nouă proiectile explozive de calibrul 37, 57, 75, 76, 100 și 120 mm;
-un proiectil perforant trasor, de calibrul 100 mm;
-un focos fuzant;
-o bombă de aruncător de calibrul 120 mm;
-două grenade defensive;
-șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm;
-11 cartușe și un tub cartuș, de calibrul 10,35 mm.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare, informează giurgiuveanul.ro.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea.
Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
Mai mult de 300 de proiectile au fost descoperite la Sihlea, pe traseul Autostrăzii Moldovei
Peste 300 de proiectile de diferite calibre au fost descoperite, luni, la Sihlea, de muncitorii unei firme care executau lucrări de cercetare pe traseul Autostrăzii Moldovei, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
“În urma unui apel primit astăzi, 8 mai, în jurul orei 11,40, la numărul unic de urgenţă 112, echipa pirotehnică a fost solicitată să intervină în comuna Sihlea, după ce lucrătorii unei firme care executa lucrări de cercetare a terenului în zona autostrăzii Moldova (A7) au descoperit mai multe proiectile. Intervenţia este în plină desfăşurare, iar până la acest moment, în urma asanării terenului, specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU Vrancea au mai descoperit peste 300 proiectile de diferite calibre”, a precizat ISU Vrancea.
Potrivit sursei citate, dat fiind numărul mare de proiectile descoperite şi suprafaţa mare a terenului asanat, a fost solicitat sprijinul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani, echipajele specializate urmând să intervină alături de pirotehniştii vrânceni în cursul zilei de marţi.
În cursul nopţii, zona va fi asigurată de echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea.
Muniţie din al Doilea Război Mondial, descoperită de doi bărbaţi lângă Focşani
„Astăzi, în urma unui apel primit la numărul unic de urgenţă 112, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a fost solicitată să intervină pentru preluarea unor elemente de muniţie rămase neexplodate pe raza comunei Vânători. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştilor le-au fost predate patru bombe aruncător calibru 82 mm şi 30 de proiectile perforante calibru 37 mm, care se pare că provin din al Doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, plutonier Cristina Pârvu.
Potrivit sursei citate, proiectilele descoperite au fost preluate şi transportate în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!