16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSocialEvenimentUltimele pregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

Ultimele pregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

La Catedrala Metropolitană din Iași, ultimele pregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva sunt în plină desfășurare.

Ultimele pregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

Acest eveniment, considerat cel mai mare pelerinaj din țară, atrage anual un număr impresionant de credincioși din diverse colțuri ale lumii.

Autoritățile locale sunt mobilizate pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a acestui eveniment de amploare.

Orașul Iași s-a umplut deja de pelerini, mulți dintre ei venind în grupuri organizate. Cei care nu au reușit să-și planifice vizita din timp au la dispoziție agenții de turism care oferă excursii de o zi sau de trei zile, în funcție de bugetul și preferințele fiecăruia.

Acest pelerinaj reprezintă nu doar o manifestare a credinței, ci și o oportunitate de a explora tradițiile și cultura locală, transformând Iașiul într-un adevărat centru spiritual în această perioadă.

Când se sărbătorește Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva din Iasi sau Sfânta Parascheva de la Cernica, este una dintre cele mai venerată sfinte ale Bisericii Ortodoxe, având un cult deosebit în România.

Data de 14 octombrie este dedicată sărbătorii sale, când mii de credincioși se adună pentru a-i aduce omagiu, în special la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află racla cu moaștele sale.

Se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XIII-lea în Epivata, o localitate din Asia Mică, având o viață dedicată credinței și ajutorării celor nevoiași.

În tineretea ei, a decis să se retragă din viața lumească pentru a se dedica rugăciunii și postului, devenind o model de virtute și credință. După moartea sa, moaștele au fost păstrate cu mare cinste, fiind cunoscute pentru numeroasele minuni făcute de-a lungul timpului.

Credincioșii o invocă pe Sfânta Parascheva pentru sănătate, protecție și ajutor în problemele personale, iar pelerinajul la moaștele sale este considerat o practică de mare spiritualitate. De asemenea, Sfânta este asociată cu ocrotirea fermierilor și a recoltei, fiind văzută ca o intercesoare în fața lui Dumnezeu pentru bunăstarea și prosperitatea oamenilor.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Bugetul AFM cu destinația Oltenia, epuizat în puțin peste un minut

Bugetul AFM cu destinația Oltenia a fost epuizat în mai puțin peste un minut, fiind rezervat în urma înscrierii a 6.640 de persoane fizice. Bugetul...

Camila Giorgi rupe tăcerea după luni de absență! „Nu am fugit nicăieri”

După o absență de aproape jumătate de an, Camila Giorgi a vorbit pentru prima oară despre seria de scandaluri în care a fost implicată,...

Furtul din umbră: ANAF dezvăluie cazuri de rambursări uriașe nedeclarate

Zeci de milioane de lei fără declarație fiscală, noua metodă de a recicla bani, prin plăți ramburs Vânzarea de articole de pescuit, lenjerii de pat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă