0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăPoliticăUltimele negocieri. Comasarea alegerilor, subiect fierbinte în Coaliție

Ultimele negocieri. Comasarea alegerilor, subiect fierbinte în Coaliție

Comasarea alegerilor, dar și liste comune la alegeri sunt printre cele mai discutate subiecte în Coaliție, însă deciziile chiar dacă au fost luate întârzie să fie anunțate. Cert este să Diaspora are la dispoziție câte două zile la alegeri, pentru a se evita cozile infernale.

În luna iunie este cert că vom avea alegeri europarlamentare, însă acestea ar fi greu de comasat cu alegerile locale, însă nu imposibil. În cazul în care alegerile locale ar avea loc în toamnă, acestea vor fi organizate cel mai probabil în luna septembrie, iar în luna noiembrie cele parlamentare și prezidențiale ar putea fi comasate. „Partidul se va reuni în Biroul Politic Naţional, săptămâna aceasta, miercuri,  ne vom întâlni cu grupurile parlamentare, vom analiza şi vom dezbate în partid”, a afirmat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

În momentul de față nu avem nici măcar un calendar al alegerilor, iar partidele politice încă fac sondaje interne pentru a vedea pe cine ar putea să trimită la alegerile prezidențiale. Majoritatea partidelor politice și-au anunțat deja listele cu candidații la europarlamentare.

Și la alegerile locale, se cunosc candidații în mare parte, deoarece vechii primari doresc să-și mai ia un nou mandat, însă marea bătălie ar fi la primăria Capitalei, unde PSD nu și-a anunțat un candidat, însă Gabriela Firea trage sfori pentru a primi susținere pentru a candida, iar din partea PNL, actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, ar vrea să îi ia locul lui Nicușor Dan, USR.

Două zile de alegeri pentru Diaspora

Înaintea reuniunii, președintele PSD a afirmat că a existat, în ședința coaliției, propunerea ca românii din străinătate să aibă la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile din acest an. Marcel Ciolacu a spus că propunerea ar putea fi aprobată „pentru a nu se crea emoție în diaspora”.

”Haideţi să vedem, colegii mei au avut propunerea asta, au fost şi colegii de la Partidul Naţional Liberal, pentru a nu se crea o emoţie în diaspora este această propunere”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre varianta ca cei din diaspora să voteze două zile la europarlamentare. 

USR, reclamații cu privire la comasarea alegerilor

Reprezentanţii USR au solicitat preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinile legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale din România, cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit.

USR consideră total aberantă această încercare disperată a PNL de a obţine un scor cât mai bun la alegeri.

O astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administraţia locală, la o suprapunere de putere. Practic, timp de cinci luni am avea câte doi primari în localităţile din România: unul ales şi unul încă în funcţie, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie.

„E o chestiune de bun-simţ şi responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberaţie! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la aşa ceva şi un gest care arată că nu îi place democraţia! Şi dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneţia, noi am făcut şi acest demers”, a afirmat liderul USR Cătălin Drulă.

Cum ar vota românii la europarlamentare?

Dacă alegerile pentru Parlamentul European ar avea loc duminica viitoare, PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL – 18,8%, și AUR – 18,4% , relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (68.7% din total eşantion), 29.5% dintre români ar vota cu PSD, 18.8% cu PNL, iar 18.4% cu AUR. Pentru Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12.9% dintre români, în timp ce SOS ar obţine 6.5% dintre opţiunile de vot. Pentru UDMR ar vota 4.8% dintre cei care şi-au exprimat o opţiune de vot, iar 3.4% pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român). 3% dintre cei intervievaţi îşi exprimă opţiunea de vot pentru Pro România, iar 0.5% pentru REPER. 2.2% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid.

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (39.3% din total eşantion). Raportat la cei care au exprimat o preferinţă concretă pentru un partid din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (38.5% din total eşantion), 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD, 19.8% cu PNL, iar 17.9% cu AUR. Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obţine 16.2% din totalul voturilor, în timp ce UDMR ar obţine 4.9%. Pentru SOS ar vota 7.1% dintre alegători, iar 1.9% pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român). 1.9% dintre cei intervievaţi ar opta pentru Pro România, iar 0.9% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă