10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCSM solicită continuarea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt

CSM solicită continuarea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicită Ministerului Justiţiei continuarea, cu respectarea calendarului stabilit, a procedurii de selecţie a procurorilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT şi DNA.

„Având în vedere anunţul prim-ministrului Guvernului României cu privire la revocarea din funcţie a ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Naţională Anticorupţie, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfăşurarea activităţii parchetelor în mod optim, în acord cu recomandările MCV, până la modificarea legii în sensul măririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, prin introducerea avizului conform”, se precizează într-un comunicat.

Secţia pentru procurori subliniază importanţa continuării reformelor în justiţie şi a îndeplinirii obligaţiilor asumate de autorităţile naţionale din perspectiva convenţiilor internaţionale împotriva corupţiei, strategiilor de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate şi strategiei Uniunii Europene în materie de droguri, precum şi rolul esenţial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalităţii organizate şi al corupţiei la nivel înalt.

Joi, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

„Comisia de verificare a îndeplinirii condiţiilor de participare la selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere anunţată la data de 28.07.2021 constată ca, la expirarea termenului limită pentru depunerea cererilor de înscriere şi a tuturor înscrisurilor prevăzute în Anunţ (01.09.2021, ora 17,00), un număr de 11 procurori şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante de la PICCJ, DNA şi DIICOT”, se menţionează într-un anunţ publicat pe site-ul MJ.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare a fost înregistrată o singură candidatură – Cătălin Andrei Popescu.

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani.

Ioana Bogdana Albani şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, funcţie care este vizată şi de Mihaela Larisa Iosipescu.

La DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct. La funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei candidează Andreea Oana Nica şi Ioan Amariei, la funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie candidează Silviu Paul Dimitriu, iar la funcţia de procuror şef secţie – Secţia judiciară penală şi-a depus candidatura Monica Erika Danciu.

Procurorii selectaţi urmează să susţină interviul, în perioada 6 – 9 septembrie, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei.

Citește și: Comunitatea Corupția Ucide anunță un protest în fața Guvernului

Stelian Ion spune că premierul are un respect redus față de lege

Cele mai citite

Ce este Cloud Computing și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marile companii să gestioneze volume imense de date, să scaleze rapid infrastructura IT și să ofere servicii personalizate fără...

Perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă. Oamenii, tot mai atenți la finanțe

Jesper Brodin, CEO-ul IKEA, a declarat că perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă, iar oamenii devin tot mai atenți...

Firmele care promit eliminarea plasticului produc de 1.000 de ori mai mult decât reciclează

O analiză Greenpeace scoate la lumină discrepanțele majore între promisiunile și acțiunile Alianței pentru Încheierea Poluării cu Plastic (AEPW), o inițiativă formată de giganți...
Ultima oră
Pe aceeași temă