Uleiurile din semințe au fost subiectul unor discuții recente legate de posibilele riscuri pentru sănătate.
Într-un studiu publicat în revista Gut, au apărut sugestii conform cărora uleiurile din semințe ar putea contribui la dezvoltarea cancerului de colon, dar unele voci experte consideră că astfel de titluri sunt înșelătoare, scrie CBS.
Uleiurile din semințe, un risc pentru sănătate?
Aceste uleiuri sunt obținute din semințele plantelor, spre deosebire de uleiurile vegetale, care provin din fructele plantelor. De exemplu, uleiul de floarea-soarelui este un ulei din semințe, în timp ce uleiul de măsline este extras din fructele măslinului. Unele uleiuri din semințe, cum ar fi cel de susan, au și un gust distinctiv și sunt folosite în preparate culinare.
CITEȘTE ȘI – OMS declară urgență globală pentru epidemia de variola maimuței (mpox)
În ceea ce privește riscurile pentru sănătate, majoritatea experților afirmă că uleiurile din semințe nu reprezintă un pericol, ba dimpotrivă, ele pot aduce beneficii pentru sănătate.
Potrivit Kristinei Petersen, profesoară asociată de științe nutriționale la Universitatea Penn State, consumul de uleiuri din semințe, în loc de grăsimi animale precum untul, îmbunătățește nivelul colesterolului și reduce riscul de boli de inimă și diabet de tip 2.
Dr. Steven Shamah, director la Lenox Hill Hospital, subliniază că, asemenea oricăror uleiuri, uleiurile din semințe trebuie consumate cu moderație, având un conținut important de grăsimi nesaturate, care sunt benefice pentru organism.
Totuși, criticii uleiurilor din semințe susțin că un acid gras omega-6, acidul linoleic, care se găsește în aceste uleiuri, poate duce la formarea unor toxine atunci când este utilizat pentru gătit, provocând inflamații și probleme de sănătate.
Specialiștii răspund că, deși acidul linoleic se poate transforma în acid arahidonic în organism, acest proces nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Mai mult, doar un procent mic din acidul linoleic se transformă în acid arahidonic, iar cercetările arată că acest lucru nu contribuie la inflamarea organismului.
În ceea ce privește consumul de uleiuri din semințe, este important de menționat că acestea sunt prezente în multe alimente procesate.
Printre cele mai utilizate uleiuri din semințe se numără uleiul de canola, porumb, floarea-soarelui, dovleac, chia, susan, arahide, struguri și soia. În schimb, uleiurile care nu sunt obținute din semințe includ uleiul de măsline, avocado și cocos.
În concluzie, uleiurile din semințe nu prezintă riscuri pentru sănătate, atâta timp cât sunt consumate cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!