Uniunea Europeană este din ce în ce mai îngrijorată de numărul tot mai mare de cereri depuse de solicitanți de azil care, în principiu, nu sunt eligibili pentru protecție internațională, cum ar fi cetățenii din India, Bangladesh, Maroc, Egipt și Peru.
Comisia Europeană estimează că numărul cererilor de azil a ajuns la 924.000 până la sfârșitul anului 2022 – cel mai ridicat nivel din 2016 – în timp ce trecerile neregulamentare la frontieră s-au triplat de la un an la altul, ajungând la 330.000, scrie euronews.com.
În special, printre cererile de azil s-au numărat cetățeni din țări considerate candidate oficial la aderarea la bloc, precum Turcia, Albania, Macedonia de Nord și Moldova.
Preocuparea crescândă a statelor membre a ieșit în evidență în timpul unei reuniuni informale de două zile a miniștrilor de interne care a avut loc la Stockholm, în această săptămână.
„Avem de trei ori mai multe cereri de azil decât sosiri neregulamentare, iar acestea suprasolicită capacitățile de primire”, a declarat joi Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.
„Mulți dintre aceștia nu au nevoie de protecție internațională”.
Johansson a precizat că peste 60% dintre aceste cereri se vor încheia cu o decizie „negativă”, adică o respingere a azilului și un ordin de a părăsi teritoriul UE.
Aproximativ 850.000 de cereri, inclusiv cereri depuse pentru prima dată și apeluri, sunt încă în așteptarea unei decizii finale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!