3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUE scutește fermierii de obligația privind terenurile în pârloagă

UE scutește fermierii de obligația privind terenurile în pârloagă

Comisia Europeană a adoptat un regulament care acordă agricultorilor din UE o scutire parțială de la „regula condiționalității privind terenurile lăsate în pârloagă”.

Noul regulament intră în vigoare la data de 14 februarie 2024 și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2024, pentru un an, deci până la 31 decembrie 2024, anunță un comunicat de presă transmis de Comisia Europeană.

„Scutirea parțială răspunde mai multor cereri de mai multă flexibilitate, astfel cum au solicitat statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă fermierii din UE”, precizează Comisia Europeană.

În loc să păstreze terenurile lăsate în pârloagă sau să păstreze elemente neproductive pe 4 la sută din terenul lor arabil, fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (cum ar fi linte, mazăre sau favoruri) și/sau culturi secundare fără produse de protecție a plantelor pe 4 la sută din terenul lor arabil vor fi considerați ca îndeplinind așa-numita cerință GAEC 8. Cu toate acestea, fermierii care decid astfel pot continua să îndeplinească cerința privind terenurile lăsate în pârloagă sau elementele neproductive.

Setul de standarde de bază denumit GAEC semnifică „bune condiții agricole și de mediu”.

Standardul GAEC 8 impune, printre altele, alocarea unei cote minime de teren arabil zonelor sau elementelor neproductive. Acestea din urmă se referă, de regulă, la terenurile lăsate în pârloagă, precum și la elementele de peisaj neproductive, cum ar fi gardurile vii sau arborii. Fermele cu mai puțin de zece hectare de teren arabil sunt scutite de această obligație.

La 31 ianuarie 2024, Comisia Europeană a propus să se acorde mai multă flexibilitate fermierilor din UE care primesc sprijin din partea PAC (Politica Agricolă Comună) în urma acestei cerințe. Pe baza propunerii din 31 ianuarie, s-a aprobat regulamentul care intră în vigoare la 14 februarie 2024.

Comisia Europeană a aprobat această derogare în contextul protestelor masive ale fermierilor din mai multe țări europene, în ianuarie și februarie 2024. Printre țările afectate de proteste s-au numărat Germania, Franța, Belgia, Polonia, Bulgaria și România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă