UE plănuieşte sancțiuni împotriva a încă 170 de persoane şi entități rusești şi va extinde măsurile împotriva exporturilor ruseşti către UE de bunuri industriale, precum asfalt şi bitum.
Uniunea Europeană are în vedere impunerea de sancţiuni împotriva altor 170 de personalităţi şi entităţi implicate în agresiunea rusă asupra Ucrainei de la prima aniversare a războiului, un pachet de măsuri care să impună restricţii la importurile de resurse critice pentru producţia rusă, prejudiciându-i astfel capacitatea industrială.
În urma contactelor dintre statele membre şi Comisia Europeană din ultimele zile, potrivit Europa Press, care citează surse diplomatice, pachetul prinde deja contur şi va extinde măsurile împotriva exporturilor ruseşti către UE de bunuri industriale, precum asfalt şi bitum, dar şi importuri de bunuri pentru producţia industrială rusă, cum ar fi arme, camioane, vehicule agricole şi forestiere şi drone, potrivit nationalul.ro.
UE va da sancțiuni pentru acele entități rusești ce se ocupă cu exporturile de bitum și asfalt, dar și împotriva sectorului bancar rus
Cea de-a zecea rundă de sancţiuni include, de asemenea, măsuri de consolidare pentru evitarea evitării sancţiunilor, care necesită un control sporit din partea statelor membre asupra activelor confiscate, precum şi noi sancţiuni asupra sectorului bancar rus şi împotriva companiilor ruseşti de stocare a gazelor.
Potrivit unei alte surse diplomatice, opţiunile includ interzicerea cetăţenilor ruşi de a lucra în companii conectate la infrastructura critică a UE.
UE extinde sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului
Comsiia Europeană a aprobat propunerea statelor membre de a extinde domeniile de aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului.
Noile măsuri impun în special restricții îndreptate împotriva a 160 de persoane și modifică regulamentul privind măsurile restrictive ca urmare a situației din Belarus și Rusia.
UE a aprobat extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului
În ceea ce privește Belarusul, măsurile introduc interdicții privind participarea la sistemul SWIFT similare celor impuse regimului rus, clarifică faptul că domeniul de aplicare al „valorilor mobiliare” cuprinde și criptoactivele și extind și mai mult actualele restricții financiare, reproducând măsurile aplicate deja ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei.
Astfel, măsurile convenite sunt următoarele:
restricționează furnizarea de servicii SWIFT către Belagropromisbank, Bank Dabrabyt și Banca de Dezvoltare a Republicii Belarus, precum și către filialele acestora din Belarus;
interzic tranzacțiile cu Banca Centrală a Belarusului legate de gestionarea rezervelor sau a activelor, dar și furnizarea de finanțare publică pentru comerțul cu Belarus și pentru realizarea de investiții în această țară;
interzic cotarea la bursă și furnizarea de servicii legate de acțiunile entităților deținute de stat din Belarus în locurile de tranzacționare din UE începând cu 12 aprilie 2022;
limitează în mod semnificativ intrările financiare din Belarus în UE prin interzicerea acceptării depozitelor care depășesc 100 000 EUR provenind de la cetățeni sau rezidenți belaruși, a deținerii de conturi ale clienților belaruși de către depozitarii centrali de titluri de valoare din UE, precum și a vânzării de titluri de valoare exprimate în euro către clienți
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!