Reuniți la Budapesta, cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au lansat vineri un amplu plan de reforme economice, inspirat de un raport al fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Obiectivul este revitalizarea economiei europene, afectată de stagnare și amenințată de posibile taxe comerciale din partea administrației americane conduse de Donald Trump, relatează AFP.
Într-un context economic marcat de posibile tensiuni comerciale cu SUA, Draghi a subliniat că reformele sunt acum mai urgente.
Raportul său, prezentat la începutul lunii septembrie și adresat șefilor de stat și de guverne la Budapesta, propune investiții masive în digitalizare, tranziție verde și industria apărării, necesare pentru impulsionarea creșterii economice în Europa.
Documentul, comandat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, detaliază măsuri care urmăresc, printre altele, reducerea birocrației pentru companii, în special pentru start-up-uri, și crearea unei Uniuni a Economisirilor și Investițiilor pentru a facilita finanțarea cercetării și dezvoltării.
Von der Leyen a promis lansarea unui „Pact Industrial Verde” în primele 100 de zile ale noului său mandat, cu scopul de a sprijini decarbonizarea industriei.
Summitul s-a încheiat fără declarații din partea președintelui francez Emmanuel Macron și fără o fotografie de grup.
În „Declarația” finală, liderii UE au recunoscut „necesitatea unei acțiuni urgente” și au evidențiat priorități precum aprofundarea pieței unice, consolidarea Uniunii Piețelor de Capital și adoptarea unor politici comerciale ferme în apărarea intereselor europene.
Totuși, aspectele bugetare au rămas neclare, liderii declarând doar că vor combina finanțarea publică și privată și vor explora diverse mecanisme financiare, un punct care a generat discuții intense.