2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalUE a imobilizat active ale Rusiei de peste 200 miliarde de euro

UE a imobilizat active ale Rusiei de peste 200 miliarde de euro

De la debutul invadării Ucrainei, Uniunea Europeană(UE) a imobilizat active ale Băncii Centrale a Rusiei cu o valoare de peste 200 de miliarde de euro, potrivit unor noi date publicate joi, care scot în evidenţă cât de importante sunt discuţiile cu privire la cum pot fi utilizate aceste fonduri pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, transmite Bloomberg.

Statele membre UE au dat publicităţii noi cifre cu privire la activele blocate, după cel de-al 10-lea pachet de sancţiuni, care obligă băncile să dezvăluie informaţii cu privire la mărimea deţinerilor lor.

“Uniunea Europeană este hotărâtă să se asigure că Rusia plăteşte pentru pagubele provocate Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, care a confirmat noile cifre, într-un interviu pentru Bloomberg. Acesta este motivul pentru care UE “analizează modalităţile prin care poate utiliza activele ruseşti îngheţate şi imobilizate pentru acest scop”, a adăugat Christian Wigand.

De asemenea, UE a îngheţat şi active private ruseşti în valoare de 24,1 miliarde de euro, aparţinând unor persoane fizice şi entităţi ruseşti vizate de sancţiuni, de la debutul invadării Ucrainei în urmă cu peste 14 luni.

Blocul comunitar a sancţionat aproape 1.500 de persoane fizice, a restricţionat exporturile pentru sute de bunuri şi tehnologii şi a luat în vizor multe din sursele importante de venituri ale Moscovei, dar a avut dificultăţi în a descoperi şi îngheţa activele miliardarilor ruşi vizaţi de sancţiuni, potrivit economedia.ro.

UE a imobilizat active ale Rusiei de peste 200 miliarde de euro, în contextul în care UE continuă discuțiile cu aliații internaționali

Comisia lucrează îndeaproape cu Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, “pentru a avansa discuţiile” cu privire la opţiunile propuse referitoare la modul cum pot fi utilizate activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, a spus Wigand. În plus, UE continuă discuţiile cu aliaţii internaţionali “pentru a asigura coordonarea necesară la nivel internaţional” însă “aceste discuţii sunt complexe atât din punct vedere legal cât şi tehnic”, a adăugat Wigand. Liderii UE ar urma să discute aceste subiecte la următoarea lor reuniune din luna iunie.

Noile obligaţii de raportare cu privire la activele băncilor centrale, care au intrat în vigoare în UE la data de 12 mai, oferă blocului comunitar o mai mare claritate cu privire la ce active deţin.

Separat, UE vrea să obţină puterea de a sechestra activele private ale ruşilor sancţionaţi, în eventualitatea unor infracţiuni prin extinderea listei infracţiunilor, care include spălarea de bani şi corupţia, prin adăugarea ocolirii sancţiunilor UE.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi au spus în repetate rânduri că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei. Principiul a fost reafirmat recent la summitul G7 din Japonia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Gică Hagi, laude pentru Ianis după România – Cipru. „Este un jucător foarte valoros”

Gică Hagi a apreciat evoluția fiului său Ianis în meciul cu Cipru, subliniind importanța găsirii unui club unde să joace constant. Fostul selecționer Gheorghe Hagi...

Płock, situat pitoresc pe malul Vistulei, este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din Polonia

Bogata sa istorie, cultura vibrantă și monumentele impresionante atrag turiști din întreaga țară. Descoperă cele mai interesante atracții care fac acest oraș să merite...
Ultima oră
Pe aceeași temă