2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalUE a ajuns la un acord în privința unui ajutor de 50...

UE a ajuns la un acord în privința unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Președintele ucrainean Zelenski laudă acordul privind ajutorul UE de 50 de miliarde de euro și spune că este o dovadă a unităţii solide a Celor 27, potrivit euronews.ro.

”Este foarte important că decizia a fost luată de cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE”, a scris Zelenski pe platforma X (fosta Teitter).

Acest ajutor ”va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară” pentru Kiev în faţa invaziei ruse, a adăugat şeful statului ucrainean.

UE a ajuns la un acord privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani
Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord joi privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani, până în prezent blocat de premierul ungar Viktor Orban, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează agenţiile internaţionale de presă.

50 de miliarde de euro, ajutor pentru Ucraina
Decizia privind acordarea noului ajutor de 50 de miliarde de euro (17 mld. sub formă de grant şi 33 de mld. sub formă de împrumut) a fost amânată la Consiliul European din decembrie 2023, ca urmare a opoziţiei premierului ungar, Viktor Orbán. Pachetul ce urmează să fie acordat Ucrainei va fi inclus în revizuirea bugetului multianual al Uniunii, iar o astfel de decizie necesită unanimitate, scriu site-urile www.politico.eu şi www.europarl.europa.eu, citate de Agerpres.

Consiliul European arată că, în faţa unor provocări neaşteptate, printre care se numără războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pandemia mondială de COVID-19 şi creşterea ratelor dobânzilor, bugetul pe termen lung al UE se află sub presiune şi trebuie consolidat.

În luna decembrie, pe baza cadrului de negociere, liderii au discutat despre modul în care pot fi finanţate nevoile cele mai presante şi priorităţile viitoare, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, migraţia şi dimensiunea externă, plăţile dobânzilor aferente Next Generation EU şi instrumentele speciale.

Cadrul de negociere prevede un pachet financiar suplimentar de 64,6 miliarde de euro, care ar trebui cheltuit pentru următoarele noi priorităţi: 50 de miliarde de euro pentru Mecanismul pentru Ucraina; 2 miliarde de euro pentru migraţie şi gestionarea frontierelor; 7,6 miliarde de euro pentru vecinătate şi întreaga lume; 1,5 miliarde euro pentru Fondul european de apărare în cadrul noului instrument

STEP; 2 miliarde de euro pentru Instrumentul de flexibilitate; 1,5 miliarde de euro pentru Rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă.

Ideea privind un nou ajutor pentru Ucraina de 50 miliarde de euro a aparţinut Comisiei Europene care, pe 20 iunie 2023, a adoptat o propunere de revizuire a cadrului financiar multianual (CFM) 2021-2027, împreună cu două propuneri de regulamente de instituire a Mecanismului pentru Ucraina şi de creare a unei platforme pentru tehnologii strategice pentru Europa (STEP).

Ungaria nu dorește ca fondurile UE pentru Ucraina să fie date din bugetul UE

Ungaria crede că fondurile UE pentru Ucraina nu trebuie acordate din bugetul UE şi că un calendar “rezonabil” trebuie stabilit pentru orice finanţare a Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Victor Orban, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

“Sunt convins că să dai Ucrainei 50 de miliarde de euro de la bugetul UE pe cinci ani… este o decizie proastă”, a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

Toate cele 27 de state UE cu excepţia Ungariei au fost de acord săptămâna trecută cu declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina, ocolind opoziţia declarată a lui Orban, care a acceptat sugestia de a pleca din sala Consiliului European când a fost luată decizia. Orban a confirmat ulterior că Olaf Scholz a sugerat această soluţie.

Dar liderii UE nu au reuşit să depăşească rezistenţa lui Orban când a venit vorba de alocarea a 50 de miliarde de euro de la bugetul UE către Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!





Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă