Ucraina va bloca importurile mai multor legume de tipul cepei, roşiilor, verzei şi merelor din Polonia în următoarele zile, a anunţat Taras Kachka, ministrul adjunct polonez al economiei şi comerţului, relatează Warsaw Voice, preluat de zf.ro.
Pentru Kiev a contat nu numai faptul că Polonia şi-a prelungit interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene, dar şi că ţara a extins lista produselor vizate.
Polonia își menține embargoul asupra cerealelor ucrainene
Polonia, prin oficialii ei de la Varşovia, îşi va menţine embargoul asupra cerealelor ucrainene, în pofida plângerii pe care Kievul a depus-o împotriva sa la OMC şi a încetării restricţiilor anunţate vineri de Bruxelles, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, relatează AFP, preluat de agerpres.ro.
“Ne menţinem poziţia, credem că este corectă, este şi rezultatul unei analize economice şi al prevederilor dreptului comunitar şi internaţional”, a declarat Piotr Müller pentru televiziunea Polsat News, adăugând că plângerea la OMC “nu ne impresionează”.
Kievul a anunţat luni că a depus o plângere la OMC împotriva a trei ţări UE – Polonia, Slovacia şi Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles, notează Reuters şi AFP.
“Este crucial pentru noi să stabilim că statele membre nu pot interzice individual importul de mărfuri ucrainene”, a explicat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko într-un comunicat. “De aceea depunem o plângere împotriva lor”, a adăugat ea.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!