15.3 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina insistă să fie invitată în NATO, în Summit-ul de la Vilnius

Ucraina insistă să fie invitată în NATO, în Summit-ul de la Vilnius

Ambasadorul Ucrainei în Germania a declarat că Ucraina speră, în continuare, să primească invitația de aderare la NATO, în Summit-ul de la Vilnius.

Acest punct de vedere a fost prezentat de ambasadorul Ucrainei, Oleksii Makeiev, într-o declarație pentru presa din Germania. Ambasadorul a admis însă că primirea invitației nu va aduce imediat intrarea Ucrainei în Alianța Atlantică.

„În Summitul de la Vilnius, ne aşteptăm la o invitaţie şi la un traseu clar şi fără echivoc de a ne alătura Alianței Atlantice”, a precizat ambasadorul Ucrainei.

Reuniunea NATO de la Vilnius (Lituania) este programată în perioada 11 – 12 iulie 2023. Informațiile din ultimele zile sugerează că președintele SUA, Joe Biden, ar fi dispus să accepte intrarea Ucrainei în NATO. Cel mai recent, Turcia a anunțat că este de acord cu primirea Ucrainei în NATO. Liderul de la Ankara, Recep Erdogan, are o poziție foarte interesantă, fiind în relații bune atât cu președintele Ucrainei cât și cu președintele Rusiei.

Ucraina a solicitat să devină membră a Alianței imediat după ce, în februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina. Pe parcursul actualului război din Ucraina, lideri occidentali au explicat că nu se pune problema ca Ucraina să fie primită ca membru deplin al NATO, în timp ce ea se află în război cu Rusia.

Conducerea Alianței Atlantice a declarat, în repetate rânduri, că NATO, ca organizație, nu se implică în războiul din Ucraina. Totuși, state membre ale NATO acordă sprijin Ucrainei, inclusiv sprijin militar.

România, la rândul ei, urmeaază să instruiască, într-o bază a Forțelor Aeriene Române, piloți ucraineni pentru avioanele F-16. Instruirea acestor ofițeri ucraineni în România ar începe în anul 2024. Ucraina ar urma să primească în dotare avioane F-16, de la una sau de la mai multe țări membre NATO. Avioanele F-16 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Nu a fost dezvăluit, însă, ce țări NATO vor ceda Ucrainei avioane F-16.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fonduri masive pentru transportul public și 23 de locomotive noi

Guvernul anunță investiții în locomotive electrice și în infrastructura feroviară Ploiești-Focșani La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciolacu a anunțat alocări de 1,2 miliarde de...

Europa în dezbatere la Budapesta: Iohannis, prezent la Summitul Comunității Politice Europene și Consiliul European

Klaus Iohannis va reitera necesitatea unei poziţii unite şi ferme a liderilor, în ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiune, transmite Administrația Prezidențială Reuniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă