2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUcraina cere colaborarea Europei pentru a dezvolta portul Constanța

Ucraina cere colaborarea Europei pentru a dezvolta portul Constanța

Ucraina cere colaborarea Europei pentru a dezvolta portul Constanța, cel mai mare port de la Marea Neagră.

Interesul specific al Ucrainei este a-și crește exporturile de produse agricole, folosind acest port de pe litoralul românesc. Creșterea tranzitului de mărfuri din Ucraina prin Constanța este necesară din cauza blocării porturilor ucrainene de către Rusia. Cererea Ucrainei, adresată statelor europene, a fost formulată de Markian Dmitrasevici, ministru adjunct pentru Politică Agrară și Alimentație.

„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti”, a anunțat viceministrul ucrainean. El a transmis acest mesaj în fața Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

Amintim că, despre situația portului Constanța, vorbea, acum câteva zile, și președintele României. „Portul Constanța nu este blocat și vom avea grijă să nu fie blocat”, declara președintele Iohannis.

UPDATE 11,45: Președintele Iohannis a precizat că asigurarea tranzitului de mărfuri din Ucraina, prin România, reprezintă o provocare. Una dintre soluțiile care va fi aplicată este punerea în funcțiune a liniei ferate cu ecartament larg până în portul Galați, a precizat președintele Iohannis. Este vorba de o linie care va avea același ecartament cu cel din Ucraina. Conexiunea feroviară între Ucraina și Galați se face prin orașul Giurgiulești (Republica Moldova).

De asemenea, în România s-a format un comitet interministerial pentru gestionarea tranzitului de mărfuri. Președintele Iohannis a făcut aceste precizări miercuri, la Mihail Kogălniceanu, în fața președintelui Franței, Emmanuel Macron. La aceste declarații a asistat și premierul Nicolae Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă