Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a afirmat, marţi, că există riscul ca armata rusă să aibă capacitatea de a lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februarie, conform postului de televiziune CNN.
Capacitatea Rusiei de a lansa o „ofensivă de amploare” ar putea fi restabilită în ianuarie sau februarie, a declarat Dmitro Kuleba, potrivit jurnalul.ro.
Ucraina spune că armata rusă ar putea începe o ofensivă de amploare, Rusia mobilizând 300000 de rezerviști în septembrie
„În mod clar, ruşii încă menţin speranţele de a sparge liniile noastre şi de a avansa mai mult pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.
În septembrie, Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti, iar Dmitro Kuleba consideră că menţinerea operaţiunilor de instruire a acestora şi mutarea echipamentelor militare grele semnalează că Moscova vrea să ocupe zone mai mari din Ucraina.
Discursul lui Putin. Rusia intră în mobilizare parțială
Autoritățile Rusiei au decis o mobilizare parțială, iar decretul privind mobilizarea parțială a fost deja semnat, anunță discursul lui Putin.
Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț în dimineața zilei de 21 septembrie 2022. Președintele Putin a precizat că decizia de mobilizare parțială se aplică doar persoanelor care au deja statut de rezervist în Rusia. „Doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi înrolați, și cei care servesc în armată și au anumite profesii militare”, a precizat președintele Rusiei.
Cu alte cuvinte, probabil, nu vor fi chemate sub arme persoane care nu au deloc pregătire militară.
Explicația faptului că nu s-a declarat mobilizare generală ar putea fi legată de legislație dar și de imagine. Mobilizarea generală ar fi posibilă, conform legii actuale, doar dacă se declară starea de război. Iar Kremlinul susține că Rusia nu se află în război, ci desfășoară doar o „operațiune militară specială”.
Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a pornit un război împotriva întregii Ucraine. Pretextul atacului a fost protejarea etnicilor ruși care trăiesc în zona de est a Ucrainei, mai ales în Donbas. „Eliberarea completă a regiunii Donbas rămâne scopul neschimbat al operațiunii militare speciale”, a subliniat președintele Rusiei în discursul din 21 septembrie.
Mobilizarea parțială în Rusia intervine în momentul în care armata ucraineană este în ofensivă. Surse occidentale afirmă că militari ruși își abandonează mașinile blindate și chiar dezertează.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!