Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți că a descoperit o rețea formată din 12 agenți care spionau pentru Rusia, cu scopul de a identifica locațiile avioanelor de luptă F-16 și ale sistemelor de apărare aeriană din Ucraina, potrivit Reuters.
Ucraina a descoperit 12 agenți care spionau pentru Rusia
Aceștia aveau misiunea de a localiza baze aeriene militare, poziții ale apărării antiaeriene și companii implicate în războiul electronic, în cinci regiuni din sudul și nord-estul Ucrainei.
SBU a reușit să îl aresteze pe organizatorul rețelei și pe patru complici-cheie, aceștia fiind suspectați de trădare și de furnizarea de informații despre locațiile militare ale Ucrainei.
Potrivit SBU, membrii acestei rețele au lucrat individual pentru a evita expunerea, fiecare fiind responsabil de o anumită zonă.
CITEȘTE ȘI – Antony Blinken spune că Ucraina trebuie să atragă tineri în armata sa pentru a putea face față invaziei Rusiei
Aceștia au efectuat recunoașteri în teren pentru a colecta informații despre potențialele ținte, pe care le transmiteau ulterior liderului grupului. Liderul, la rândul său, furniza datele supervizorilor din serviciile de informații militare ruse.
O parte dintre agenți erau dezertori din forțele armate ucrainene, care au fost recrutați de serviciile speciale rusești în timp ce se ascundeau de autoritățile ucrainene.
Totodată, aceștia foloseau cunoștințe din rândurile soldaților care serveau pe front, obținând de la aceștia informații sensibile, fără ca aceștia să își dea seama că datele respective ar fi utilizate în favoarea Rusiei.
Ucraina a primit primele avioane F-16 mult-așteptate în vara acestui an, folosindu-le atât pentru misiuni de apărare aeriană, cât și pentru a face față atacurilor aeriene masive ale Rusiei.
Localizarea acestor avioane reprezintă o prioritate strategică pentru Rusia, întrucât F-16-urile oferă un avantaj semnificativ Ucrainei în războiul aerian și în apărarea împotriva atacurilor rusești.
SBU a anunțat că a reușit să neutralizeze complet rețeaua de spioni, iar autoritățile continuă să caute și alți membri implicați pentru a-i aduce în fața justiției. Cei implicați riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață, conform legislației ucrainene privind trădarea în timp de război.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!