2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiUber: Suntem de acord cu protestatarii

Uber: Suntem de acord cu protestatarii

„Suntem de acord cu protestatarii că este nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport din oraş şi încurajăm orice dezbatere pe această temă. Ne dorim să fim un partener pentru autorităţi. Susţinem reglementarea serviciilor de transport alternative şi, între timp, i-am sprijinit pe toţi partenerii care au dorit să obţină un atestat de şofer profesionist”, au precizat responsabilii Uber.

Aceştia au reiterat faptul că serviciul Uber este 100% fiscalizat şi toate călătoriile vin cu o factură fiscală. Partenerii sunt contractori independenţi care plătesc taxe şi impozite pentru venitul obţinut prin Uber. Compania are o subsidiară locală înregistrată în România şi plăteşte taxe şi impozite în România

Peste 1.600 de taximetrişti au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, solicitând modificarea Legii taximetriei, astfel încât să poată fi sancţionaţi cei care desfăşoară fără autorizaţie transport public de persoane şi în special transport în regim taxi.

„Dorim ca Guvernul României să promoveze ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38 (Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere – n.r.), modificare care se referă la posibilitatea de a sancţiona pe cei care execută transport public de persoane şi în special transport în regim taxi, fără autorizaţie. În acest moment ei nu pot fi sancţionaţi din cauza faptului că există în lege sintagma ‘în mod repetat’ şi trebuie dovedit acest caracter de repetabilitate”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Bogdan Dincă, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) Bucureşti.

Potrivit acestuia, un nou protest, de mai mare amploare, se anunţă pentru 27 – 28 februarie, în cazul în care nu se rezolvă cererile taximetriştilor.

„În prezent sunt în jur de 1.500 – 1.700 de maşini. Astăzi aşa am avut organizat protestul, până în 2.000 de maşini în Bucureşti. Avem organizat (un protest – n. r.) simultan şi în Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara, Slatina, Târgu Mureş, Arad, iar pe 27 – 28 februarie, dacă nu se rezolvă, vor veni ei în Bucureşti, împreună cu transportatorii de maxi-taxi, autobuze şi microbuze”, a precizat acesta.

La rândul său, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a precizat că o delegaţie a taximetriştilor se pregătea să depună un memoriu la Guvern.

„Ne-au chemat acum înăuntru (la Guvern – n. r.) să depunem petiţia. Cerem doar să se elimine această sintagmă ‘în mod repetat’ din Legea 38, astfel încât legea să fie respectată de toată lumea. Mai mult, dacă deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, înseamnă că România trebuie să respecte şi hotărârea Curţii Europene de Justiţie din 20 decembrie 2017, iar a veni în România şi a crede că faci o activitate nereglementată, neautorizată, nelicenţiată înseamnă că ai impresia despre noi că suntem o ţară bananieră. Nu, vii în România, te supui legilor în vigoare şi poţi să faci ce activitate vrei. Nouă nu ne e frică de concurenţă loială, dar ceea ce se întâmplă astăzi, haosul care este în transportul de persoane, aceste entităţi care fac transport de persoane – peste 100.000 de maşini în toată ţara – a ajuns un fenomen care văd că nu se poate stopa sub nicio formă”, a explicat Ştefănescu.

Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, primarul general, Gabriela Firea, a solicitat Guvernului să continue în mod constructiv dialogul cu transportatorii, pentru evitarea blocării traficului în Bucureşti, după ce aceştia au cerut aprobare pentru desfăşurarea unui miting de protest în Piaţa Victoriei.

„Confederaţia Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Primăriei Capitalei aprobarea desfăşurării unui miting de protest în Piaţa Victoriei, în zilele de 13, 14, 27 şi 28 februarie, în intervalul 9:00 – 15:00. Transportatorii acuză Guvernul că refuză să actualizeze Legea taximetriei (nr. 38, actualizată în 2017), în sensul eliminării concurenţei neloiale practicate de platformele de tip Uber. La solicitarea expresă a reprezentanţilor Primăriei Capitalei, organizatorii protestului au fost de acord să limiteze durata acestuia la câteva ore în data de 13 februarie şi să renunţe la cel din data de 14 februarie, solicitat iniţial, dar au precizat că, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de mâine, la sfârşitul lunii vor reveni cu autovehiculele din dotare pentru a continua protestul”, se spune în comunicat.

Firea solicită Guvernului şi premierului Viorica Dăncilă găsirea „unei căi rezonabile de dialog” cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureştiului.

Cele mai citite

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă