Compania Uber Technologies a recunoscut că a mușamalizat scurgerea de date din 2016 care a afectat 57 de milioane de pasageri și șoferi.
Prin încheierea unui acord de neîncepere a urmăririi penale, Uber a recunoscut că personalul său nu a raportat hackingul din noiembrie 2016 către Comisia Federală pentru Comerț din SUA, deși agenția investigase securitatea datelor companiei de ride-sharing.
Procurorul federal Stephanie Hinds din San Francisco a declarat că Uber a așteptat aproximativ un an pentru a raporta scurgerea de informații, după ce a instalat o nouă conducere executivă care „a pus bazele unei conduceri solide” în ceea ce privește etica și conformitatea.
Hinds a declarat că decizia de a nu acuza penal Uber a reflectat investigația și dezvăluirile prompte ale noii conduceri, precum și acordul încheiat de Uber în 2018 cu FTC de a menține un program cuprinzător de confidențialitate timp de 20 de ani.
De asemenea, compania cu sediul în San Francisco cooperează pentru urmărirea penală a unui fost șef al securității, Joseph Sullivan, pentru presupusul rol al acestuia în ascunderea scurgerei de informații.
Uber nu a comentat imediat, conform Reuters.
Sullivan a fost pus inițial sub acuzare în septembrie 2020. Procurorii au declarat că Sullivan a aranjat să le plătească hackerilor 100.000 de dolari în bitcoin și să îi pună să semneze acorduri de confidențialitate care declarau în mod fals că nu au furat date.
Uber a avut un program de recompense destinat să recompenseze cercetătorii în domeniul securității care raportează defecte, dar nu să acopere furturile de date.
În septembrie 2018, Uber a plătit 148 de milioane de dolari pentru a soluționa plângerile formulate de toate cele 50 de state americane și de Washington, D.C.
Acțiunile Uber erau vineri în scădere cu 93 de cenți, ajungând la 23,30 dolari. Acordul de neîncepere a urmăririi penale a fost dezvăluit după închiderea piețelor americane.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!