Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord
Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer și iranian este transferat prin conducta TANAP. Ulterior, Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord, consolidandu-și rolul de nod energetic strategic pentru Europa.
În contextul întreruperii tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, Turcia este considerată de experții în energie, drept un furnizor de gaz natural de încredere pentru Europa, potrivit publicației Hurriyet, citată de Agerpres. Săptămâna aceasta, Ucraina a oprit furnizarea de gaz rusesc către clienții europeni prin rețeaua sa de conduită, ca urmare a expirării unui acord de tranzit semnat înainte de război. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halușcenko, a declarat că decizia a fost luată „în interesul securității naționale,” subliniind impactul economic negativ asupra Rusiei.
Expertul în energie, Emin Emrah Danıș, de la compania de consultanță MOBEN, a evidențiat importanța infrastructurii bine dezvoltate a Turciei pentru gazul natural:
„Turcia este acum cea mai sigură rută alternativă de aprovizionare cu gaz pentru Europa, capacitatea de a livra atât gazul primit din alte țări, cât și cel produs local pe piețele europene.” Discuțiile sunt în desfășurare pentru mărirea capacităților de interconectare cu Grecia și Bulgaria, ceea ce ar permite Turciei să exporte mai mult gaz către Europa. Potrivit experților, această dezvoltare va întări poziția Turciei ca furnizor cheie, într-un moment în care Europa caută alternativă la gazul rusesc.
Danıș a subliniat că oprirea furnizării de gaz rusesc va forța țările europene să-și diversifice sursele de aprovizionare, consolidând importanța Turciei în această ecuație energetică:
„Turcia are o infrastructură bine dezvoltată pentru gazul natural. Putem aduce gazul și să-l furnizăm în multe țări, în special celor din sud-estul Europei.”
Această schimbare majoră în fluxurile de gaz natural ar putea transforma Turcia într-un pilon central pentru securitatea energetică a Europei, mai ales în contextul noilor provocări geopolitice.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube