7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăCulturăTurcan, la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti: oamenii de cultură oferă prestigiu...

Turcan, la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti: oamenii de cultură oferă prestigiu societăţii noastre

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) – ediţia a XIV-a, un proiect ce reuneşte peste 50 de evenimente, s-a deschis oficial, luni seară, în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan, a organizatorilor şi a reprezentanţilor unor instituţii străine cu sediul în România, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

„A XIV-a ediţie a acestui festival arată o tenacitate deosebită şi acest lucru se datorează deopotrivă organizatorilor, partenerilor, dar, în primul rând, celor care scriu poezie, celor care creează cultură şi care vin la această întâlnire, în care stau faţă în faţă oameni de cultură români şi străini, într-o atmosferă care ne face să fim mai buni şi mai solidari. (…) Personalităţile culturii române sunt cei mai valoroşi parteneri şi oamenii pentru care noi, ca decidenţi, merită să facem eforturi. În calitate de ministrul al Culturii îmi doresc să creştem accesul la cultură, să punem în valoare oamenii de cultură şi instituţiile de cultură să fie mai vibrante, mai deschise către public, investind, totodată, în patrimoniul pe care îl avem, material şi imaterial”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul a subliniat că „oamenii de cultură oferă prestigiu societăţii noastre, reprezintă un atu major şi cartea noastră de vizită cea mai credibilă atunci când deschidem porţile spre alte meleaguri” şi a reamintit o serie de acţiuni ale instituţiei pe care o conduce pentru cultura scrisă, precum susţinerea şi extinderea organizării târgurilor internaţionale de carte la care România este prezentă sau invitat de onoare, ca şi a Târgului Internaţional de Carte Bookfest, „singurul proiect strategic din categoria culturii scrise pe care Ministerul Culturii îl are”.

„Şi îmi doresc ca, pentru anul viitor, să lansez o provocare de a include ca proiecte strategice şi alte manifestări culturale. Evenimentul din această după-amiază este un bun punct de pornire şi, dacă vreţi, vă lansez provocarea, domnule Cristescu, (…) să creştem anvergura acestui eveniment, dar să creăm şi alte evenimente pentru cultură scrisă”, a subliniat Raluca Turcan.

Digitalizarea una din realizările Ministerului Culturii

Triplarea sumelor alocate pentru achiziţia de carte dedicată bibliotecilor şi digitalizarea, prin fonduri europene, a patrimoniului acestor instituţii se numără printre realizările Ministerului Culturii amintite de Raluca Turcan.

„Acest festival nu este despre ce este poezia. E un eveniment ce are în centru omul care comunică sentimente, idei, trăiri celorlalţi din public, nu doar pentru a prezenta arta poetică şi mai ales pentru a intra în dialog interuman ca o continuare a ceea ce au realizat cei dinaintea noastră şi e necesar, e obligatoriu să realizăm şi noi. Sunt mulţi poeţi din toate zările pământului. Muzeul Naţional al Literaturii Române are datoria de a promova creaţia contemporană şi a crea condiţii pentru dialogul cultural. De aceea, în festival, pe lângă recitalurile poetice, veţi găsi dezbateri, evocări, aniversări, conferinţe, ateliere, expoziţii. Sunt legate toate de literatură şi de modul cum literaturizăm bătăile inimii”, a subliniat directorul general al MNLR, Ioan Cristescu, în alocuţiune susţinută în debutul ceremoniei.

Şi directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Mireille Rădoi, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că şi în acest an FIPB „îşi continuă misiunea de a promova poezia, unind gânduri şi suflete din culturi şi generaţii diferite”.

„Biblioteca Centrală Universitară Carol I este, încă de la înfiinţarea sa, un spaţiu al cunoaşterii şi al dialogului, un loc unde ideile şi valorile culturale se întâlnesc şi se îmbogăţesc reciproc. Misiunea noastră nu este doar aceea de a păstra şi transmite cunoaşterea, ci şi de a crea un cadru deschis pentru creativitate şi susţinerea formelor celor mai diverse de expresie artistică şi literară. (…) Suntem mândri să fim parte dintr-un efort colectiv de celebrare a cuvântului scris şi rostit”, a spus Mireille Rădoi.

Cuvinte de salut au mai transmis ambasadorul Republicii Croate, Marija Kapitanovic, ambasadorul Serbiei, Stefan Tomasevic, directorul Institutului Italian de Cultură, vicepreşedinte EUNIC Romania, Laura Napolitano, şi criticul şi teoreticianul literar Mircea Martin, membru titular al Academiei Române.

Festivalul a avut un moment de performanță poetică

Programul primei seri a mai inclus o serie de lecturi publice şi un concert susţinut de artiştii Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann, la BCU, precum şi un performance poetic susţinut de Chris Tănăsescu aka Margento (Citizen of the Universe), la ARCUB.

Luni dimineaţă, în deschiderea festivalului, scriitorul şi traducătorul Marco Lucchesi, membru al Academiei Braziliene de Litere, preşedinte al Bibliotecii Naţionale a Braziliei, a susţinut, în Aula Academiei Române, conferinţa cu tema „Elogiu limbii române”. Cu acest prilej a fost lansat cel de-al doilea volum semnat de Marco Lucchesi care apare în traducere în limba română: „Dor şi Saudade”, traducere de Dinu Flămând, Editura Muzeului Literaturii Române.

Potrivit organizatorilor, programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti înseamnă, în cifre, peste 70 de ore de lecturi publice, la care iau parte poeţi din peste 20 de ţări de pe cinci continente. Programul include dezbateri de peste 15 ore şi tot atâtea ore dedicate lansărilor de carte. Momentele de performance, improvizaţie poetică, atelierele şi workshopurile dedicate poeziei însumează peste 50 de ore, la fel precum concertele, vernisajele, conferinţele şi spectacolele.

Un proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă