Europarlamentarul PSD Victor Negrescu este una dintre opțiunile a guvernului pentru funcția de comisar european, după ce Mihai Tudose, unul dintre cele mai vehiculate nume să preia postul de la Bruxelles, a refuzat desemnarea de la Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România nu dorește să mențină actualul comisar de la transporturi, respectiv pe Adina Vălean, însă nici europarlamentarul Mihai Tudose nu dorește să preia o astfel de funcție, astfel că încă se poartă negocieri pentru desemnarea unui comisar.
”Ce pot să vă spun foarte clar şi nu spun cu bucurie, colegul nostru, Mihai Tudose, nu doreşte să meargă comisar. Am avut o discuţie cu dânsul, a zis că vrea să rămână alături de echipa, pentru că, în momentul în care devii comisar, nu mai ai dreptul să faci politică, trebuie să te retragi din politică. A decis să rămână împreună, în echipa pe care o formăm cu toţii. Cu alte cuvinte m-a refuzat, aşa, să fiu mai direct”,
a precizat şeful Executivului.
Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că posturile se negociază întâi în interiorul famililor europene şi că urmează să aibă discuţii şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Reconfirmată pentru al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, aceasta a precizat, într-o scrisoare, că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european care revine statului respectiv, relatează Rador Radio România.
”În perioada următoare, urmează să avem discuţii, să am şi discuţii directe cu doamna preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen. Scrisoarea, normal e adresată preşedintelui României, fiindcă preşedintele este membru al Consiliului European. Cum e şi normal, preşedintele a direcţionat acea scrisoare către prim-ministru, pentru că prim-ministrul este cel care desemnează comisarul european. Posturile se negociază întâi în interiorul famililor europene. Prima opţiune este dacă fostul comisar, România îl mai menţine, lucru pe care l-am decis deja, nu mai menţinem fostul comisar, doamna Vălean, care a fost la transporturi”,
a spus premierul Ciolacu despre negocierile pentru numirea unui nou comisar european.
Victor Negrescu, în cărți pentru postul de comisar european
Despre varianta ca europarlamentarul Victor Negrescu să fie comisar european, Ciolacu a răspuns: ”Este una dintre opţiuni”.
30 august este data limită până la care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să nominalizeze câte doi candidaţi pentru postul de comisar european în viitorul Executiv comunitar.
Nu este clar dacă Guvernul va trimite și o a doua sau a treia opțiune, având în vedere că Ursula von der Leyen a solicitat public ca statele membre să nominalizeze atât bărbați cât și femei. Obiectivul este ca, în Colegiul comisarilor, să existe paritate între bărbaţi şi femei, a subliniat Ursula von der Leyen.
Politiciana germană a explicat că singura excepţie este atunci când un comisar în exerciţiu rămâne şi în viitorul Executiv. Mai mulţi comisari europeni ar dori să rămână şi în următoarea Comisie: de pildă, grecul Margaritis Schinas, belgianul Didier Reynders sau olandezul Wopke Hoekstra. Acesta din urmă este susţinut oficial de Guvernul olandez. În unele ţări, precum Belgia şi Franţa, situaţia este complicată de absenţa unui guvern cu atribuţii depline.
Ursula von der Leyen doreşte să înceapă interviurile cu candidaţii chiar de la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidaţii selecţionaţi va fi audiat de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care întreaga Comisie va trebui să obţină votul eurodeputaţilor.
Fiecare stat al Uniunii Europene are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a Executivului de la Bruxelles pentru cei cinci ani de mandat.
Ce portofolii vizează România la UE
România ar viza funcția de comisar pentru economie. Nu este clar dacă Guvernul va trimite și o a doua sau a treia opțiune, având în vedere că Ursula von der Leyen a solicitat public ca statele membre să nominalizeze atât bărbați cât și femei.
Victor Negrescu a declarat recent că România negociază în prezent un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice, dar arhitectura viitoarei Comisiei Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată.
Cine este Victor Negrescu
Victor Negrescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari pe care-i are România la Bruxelles, potrivit unei analize Recorde. Și-a preluat mandatul mai târziu față de ceilalți colegi, pe 1 februarie 2020, imediat după oficializarea Brexitului, în urmă căruia țara noastră a primit un mandat în plus.
Potrivit unui studiu al platformei de cercetare Eu Matrix, Victor Negrescu se clasează pe locul 52 în topul celor mai influenți europarlamentari din actuala legislatură.
Clasamentul ține cont de inițiativele luate de eurodeputați, de rapoartele redactate și de funcțiile deținute în comisii.
De altfel, Victor Negrescu a fost desemnat negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii pe anul 2025.A fost chestor al Parlamentului European, poziție din care a gestionat relația cu grupurile politice și a dialogat cu oficialii Curții de Justiție a Uniunii Europene.
S-a născut în 1985, la Alba Iulia. Are 38 de ani și este fiul lui Ion Negrescu – fost diplomat și consul al României la Bruxelles.
Cariera tatălui este și motivul pentru care Victor Negrescu s-a mutat din România și a studiat din 1997 până în 2004 la mai multe instituții de învățământ din Belgia și Franța.
Pentru studiile superioare a revenit însă acasă. Și-a obținut licența în științe politice la Universitatea din București în 2008, apoi urmat două programe de master, unul la Grenoble în Franța și altul în București. Are și un doctorat în Științe Politice, obținut la SNSPA București în 2011.