11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrump vrea pacea „cât mai repede posibil” în Ucraina, dar nu va...

Trump vrea pacea „cât mai repede posibil” în Ucraina, dar nu va face concesii președintelui rus Putin

Președintele ales al SUA, Donald Trump, vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus Vladimir Putin în soluționarea conflictului, a declarat trimisul special pentru Ucraina al lui Trump, Keith Kellogg, transmite Fox News.

„Cred că oamenii ar trebui să știe că el nu încearcă să-i dea nimic lui Putin sau rușilor. El încearcă să salveze Ucraina și să-i păstreze suveranitatea și se va asigura că este o pace corectă și justă”, a spus Kellogg într-un interviu pentru Fox News. Potrivit acestuia, „cea mai mare greșeală” a președintelui în funcție Joe Biden a fost că nu a negociat cu Putin mai mult. Administrația Trump „planifică să creeze condiții pentru președinte”, astfel încât acesta să poată vorbi atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu liderul rus, a menționat Kellogg.

El a mai spus că și-a stabilit un obiectiv la nivel „personal și profesional” de a încerca să găsească o soluție la conflict în termen de 100 de zile de la învestirea lui Trump pe 20 ianuarie. Înainte de aceasta, Trump însuși și-a exprimat speranța că va putea opri războiul din Ucraina în termen de șase luni de la preluarea mandatului de președinte. În același timp, el a declarat că înțelege „sentimentele” Rusiei, care s-au opus intrării Ucrainei în NATO. „Rusia ar avea atunci pe cineva [din NATO] chiar la ușă”, a spus Trump. Potrivit lui, Moscova și Kievul „au avut un acord” care se potrivea ambelor părți, dar Biden l-a încălcat, spunând că Kievul ar trebui să poată adera la alianță.

Excluderea aderării Ucrainei la NATO este una dintre principalele cereri ale Rusiei pentru începerea negocierilor de încetare a focului. Printre cereri se numără și retragerea trupelor ucrainene din părțile neocupate ale regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. În plus, Putin cere ca Kievul să recunoască aceste regiuni și Crimeea ca fiind rusești.

Zelenski, la rândul său, a spus că pentru o înțelegere diplomatică, Ucraina are nevoie de garanții de securitate în raport cu teritoriile pe care le controlează. În același timp, Kievul nu va renunța la pretențiile față de regiunile pierdute, a subliniat președintele ucrainean.

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea conflictului din Ucraina.
În cadrul unui interviu televizat, Zelenski a declarat:

„Trump poate fi decisiv (…) în acest război. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin. El este foarte puternic și imprevizibil.”

Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, programată pentru 20 ianuarie, a stârnit așteptări mari la Kiev. În timp ce liderii ucraineni speră în decizii ferme după aproape trei ani de invazie rusă, există și îngrijorări legate de posibilitatea reducerii sprijinului financiar și militar american, criticat în repetate rânduri de Trump.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Alexandru Rafila: Virusul HMPV nu este o noutate și produce răceli obișnuite

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o descoperire recentă. Alexandru Rafila a explicat despre...

Piața muncii în 2024: Aproape 300.000 de joburi noi și 11 milioane de aplicări

Cele mai multe joburi au fost disponibile în retail, prestări servicii și industria alimentară, urmate de call center și turism/HoReCa Anul 2024 a fost marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă