Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația „în prima zi” multe din cele peste 1.500 de persoane, acuzate după atacul de la Capitoliu, din 2021
Donald Trump va depune jurământul în calitate de președinte al SUA, luni, inaugurând un alt mandat turbulent de patru ani, cu promisiuni de a depăși limitele puterii executive, de a deporta milioane de imigranți, de a se răzbuna împotriva dușmanilor săi politici și a transforma rolul SUA pe scena mondială, scrie Reuters. Învestirea lui Trump completează o revenire triumfătoare pentru un perturbator politic, care a supraviețuit la două procese de acuzare, o condamnare pentru infracțiune, două tentative de asasinat și un rechizitoriu pentru încercarea de anulare a alegerilor din 2020.
Ceremonia va avea loc la prânz (1700 GMT) în Rotonda Capitoliului SUA, la patru ani după ce o mulțime de susținători ai lui Trump au încălcat simbolul democrației americane, într-un efort nereușit de a arăta că înfrângerea republicanului Trump din 2020, în fața democratului Joe Biden, a fost nelegală. Depunerea jurământului a fost mutată în interior pentru prima dată în 40 de ani, din cauza frigului extrem.
Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat, după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația „în prima zi” multe dintre cele peste 1.500 de persoane acuzate în legătură cu atacul din 6 ianuarie 2021. Această promisiune se numără printre altele, legate de imigrație, energie și actele pe care Trump intenționează să le semneze de luni încolo. La un miting în stil campanie, de duminică, la Washington, Trump a promis că va impune restricții dure de imigrare în prima sa zi. Așa cum a făcut-o în 2017, Trump intră în funcție ca o forță haotică și perturbatoare, jurând că va reface guvernul federal și exprimând scepticismul profund față de alianțele conduse de SUA care au modelat politica globală, de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Fostul președinte se întoarce la Washington încurajat, după ce a câștigat votul popular național în fața vicepreședintelui Kamala Harris, cu peste 2 milioane de voturi, datorită unor valuri de frustrare a alegătorilor, din cauza inflației persistente, deși încă nu a ajuns la o majoritate de 50%. În 2016, Trump a câștigat Colegiul Electoral – și președinția – în ciuda faptului că a primit cu aproape 3 milioane de voturi mai puțin, decât Hillary Clinton.
„Ceea ce vorbim cu adevărat este o economie fundamental diferită, o țară fundamental diferită în ceea ce privește rasa și genul și structura socială, iar noi, ca țară, ne străduim să ne dăm seama ce înseamnă asta”, a spus Jeremi Suri, un istoric prezidențial la Universitatea Texas din Austin, care a comparat epoca actuală cu sfârșitul secolului al XIX-lea, când Grover Cleveland a devenit singurul alt președinte care a câștigat mandate neconsecutive. „Este un moment existențial”. Trump se va bucura de majorități republicane în ambele camere ale Congresului, care au fost aproape în întregime epurate de orice dizidenți din interiorul partidului. Consilierii săi au schițat planuri de a înlocui birocrații non-partizani, cu loialiști aleși pe sprânceană.
Trump a stabilit un centru de putere rival, în săptămânile de după victoria sa electorală, întâlnindu-se cu lideri mondiali și provocând consternare, cu declarațiile despre acapararea Canalului Panama, preluarea controlului asupra teritoriului Groenlanda al aliatului NATO, Danemarca și impunând tarifele cele mai mari din SUA, partenerilor comerciali. Influența sa a fost deja simțită în anunțul Israel-Hamas de săptămâna trecută, referitor la un acord de încetare a focului. Trump, al cărui reprezentant s-a alăturat negocierilor din Qatar, a avertizat că va fi un „iad de plătit”, dacă Hamas nu eliberează ostaticii, înainte de învestirea lui Trump. El a susținut în timpul campaniei că va pune capăt și războiului dintre Rusia și Ucraina în prima sa zi, dar consilierii săi au recunoscut că orice acord de pace, va dura luni de zile.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube