5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrei drone rusești au ajuns în România în urma atacului de la...

Trei drone rusești au ajuns în România în urma atacului de la Dunăre

Rusia a lansat miercuri seară un atac masiv împotriva Ucrainei, în timpul căruia trei drone Shahed au trecut graniţa în România, ţară membră a NATO pe al cărei teritoriu au mai căzut drone ruseşti, au anunţat joi forţele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Forţele ruse au lansat în total de 38 de drone kamikaze Shahed împotriva Ucrainei, dintre care 25 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

Atacul a vizat, printre obiectivele sale principale, infrastructuri din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, care se învecinează cu România.

Totodată, la zece zile după ce Ucraina a anunţat plecarea ultimei nave de patrulare ruseşti de pe coasta Crimeei, Rusia şi-a retras toate navele din Marea Azov, o mare interioară ce scaldă ţărmurile acestei peninsule ucrainene ocupate ilegal de Federaţia Rusă din 2014. „Nu mai există nave de război ruseşti în Marea Azov”, a scris pe contul de Facebook purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, conform EFE şi Reuters. El a adăugat că ruşii „încep să suspecteze ceva”, făcând aluzie la posibilitatea unor atacuri ucrainene împotriva navelor ruseşti din zonă.

Rusia are mari probleme cu flota din Marea Neagră

Pe 15 iulie, Pletenciuk anunţase că „ultima navă de patrulare a flotei ruse de la Marea Neagră” părăseşte Crimeea.

Cu puţin timp înainte, marina ucraineană declarase Marea Neagră „liberă” de nave ruseşti capabile să lanseze rachete Kalibr, cu care armata rusă atacă în mod regulat Ucraina de pe mare.

Ucraina afirmă că a distrus o treime din flota rusă de la Marea Neagră de la începutul războiului. Forţele ucrainene au scufundat numeroase nave ruseşti în atacuri repetate cu rachete aeriene, navale şi cu drone, care au slăbit, de asemenea, apărarea antiaeriană rusă din Crimeea.

Oficiali ucraineni au declarat în ultimele luni, potrivit Reuters, că atacurile reuşite asupra ţintelor din Crimeea şi din alte regiuni ale Mării Negre au forţat marina rusă să îşi mute navele în altă parte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă