5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiTraian Briciu, Președintele UNBR, la dezbaterea Construind România 2030: O viziune pentru...

Traian Briciu, Președintele UNBR, la dezbaterea Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă

Traian Briciu, Președintele UNBR: Exercițiul libertății te pune într-o ecuație de a juca continuu. De aceea poate părea obositor, într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții, notează unbr.ro.

Extras din discursul susținut la dezbaterea Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă, 27 iulie 2023, Academia de Studii Economice.

Pentru generația mea relația dintre libertate și prosperitate era pusă sub semnul egalității. Totuși, așa cum vedem în prezent, această echivalență nu este chiar ușor de realizat. Fără a abdica de la principiul enunțat, trebuie să ne întrebăm de ce discutăm despre această problemă? Înseamnă că anumite segmente de populație, anumite țări, zone sau anumite culturi văd lucrurile – cel puțin în parte – în mod diferit.

Exercițiul libertății poate părea obositor într-un spațiu în care acesta nu este încă organic însușit de oameni și de instituții. Exercițiul libertății te pune într-o ecuație de a juca continuu, pe când autocrația poate să-ți ofere confortul de a nu lua decizii sau de a nu fi responsabil pentru deciziile pe care le iei.

Responsabilitatea individuală față de deciziile economice și sociale pe care le luăm zi de zi trebuie să fie una tot mai asumată. Cred că o soluție la problemă este conștientizarea faptului că libertățile implică și obligații. De multe ori, exacerbarea unor libertăți și ignorarea completă a obligațiilor colaterale duce la o nervozitate socială. Unii cred că au numai libertate, fără niciun fel de obligații. Alții cred că au numai obligații, dar nu au libertate. Echilibrul între libertăți și obligații trebuie învățat, dar nu la facultate. E prea târziu. Trebuie învățat în școala generală. Ceea ce a făcut Uniunea Națională a Barourilor în acest sens a fost să demareze un proiect de educație juridică în școli, în care sunt implicați aproximativ 500 de avocați la nivel național. E important să ne implicăm în educația timpurie, pentru că, așa cum am mai spus, dacă vom investi în cultura juridică, în 20, 30 de ani vom avea soluțiile la problemele actuale.

Ridicarea nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului e singura soluție pentru a determina echilibrul dintre cele trei puteri în stat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...
Ultima oră
Pe aceeași temă