6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentTRAGEDIE. Efectele devastatoare pe care le pot avea lucrările grăbite pentru panglici....

TRAGEDIE. Efectele devastatoare pe care le pot avea lucrările grăbite pentru panglici. Ies la iveală tot mai multe nereguli de pe șantierul-morții al Autostrăzii Moldovei. FOTO și VIDEO

La doar câteva ore de la declarațiile premierului Marcel Ciolacu, în care îi lăuda pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și pe constructorul Spedition UMB, pentru viteza cu care se finalizează kilometrii contractați de autostradă, o tragedie s-a petrecut pe unul dintre cele mai importante șantiere, autoritățile de control anchetând deja, posibile nereguli de siguranță a muncii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşti, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

„La locul producerii exploziei, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti – Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

UMB vs. Transgaz

Lucrările de pe șantierul unde s-a petrecut sunt realizate de Spedition UMB, ale cărei baze au fost puse de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut de-a lungul timpului drept unul dintre marii regi ai asfaltului și “sponsor” de campanie pentru marile partide politice.

Dorinel Umbrărescu pe șantierul lucrărilor pe lotul 2 din Autostrada A0 Nord, în Corbeanca, 11 aprilie 2023. Inquam Photos / George Călin

Dorinel Umbrărescu controlează Spedition UMB alături de soția sa, Mirela Umbrărescu.

În ultimii ani, UMB a fost de mai multe ori lăudată de conducerea Ministerului Transporturilor și de alți reprezentanți ai Guvernului, pentru modul de organizare al șantierelor.

UMB are în execuție aproape 500 km de autostradă, în acest moment.

Magistrala de gaz avariată aparținea Transgaz.

Nu au fost afectaţi furnizori sau consumatori de gaze naturale în urma exploziei magistralei de gaz de la Călimăneşti, se arată într-un comunicat al SNTGN Transgaz în care se precizează că societatea a luat toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.

„În noaptea de 21 septembrie 2023, în judeţul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Şendreni-Oneşti, în zona localităţii Călimăneşti, la kilometrul 93+328 faţă de SCV Şendreni, respectiv kilometrul 52+174 faţă de NT Oneşti s-a produs un incident tehnic major cu foc în timpul execuţiei lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focşani -Bacău). Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focşani -Bacău (inclusiv reţele de utilităţi) cu amplasamentul pe teritoriul judeţului Vrancea”, acesta nedeţinând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, subliniază documentul citat.

Reprezentanţii Transgaz s-au deplasat imediat la faţa locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viaţa umană şi mediul înconjurător, precizează compania.

„Nu au fost afectaţi furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanţe familiilor şi apropiaţilor celor care şi-au pierdut viaţa în acest incident”, se mai arată în comunicat.

Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că nici conducta de gaze nu era amplasată la o distanță corespunzătoare, aceasta fiind îngropată la mai puțin de un metru, în loc de o adâncime de 1,8 m, după cum susține reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat însă că nu crede că Transgaz are vreo culpă în cazul accidentului.

Sunt 13 puncte pe A7 în care șantierele se intersectează cu magistrale de gaz.

Din acest motiv, lucrările au fost suspendate, pentru verificări.

CNAIR, în așteptare

Surse din cadrul CNAIR au precizat, pentru “România liberă”, că încă nu a fost permis accesul echipei Companiei de Drumuri și nici constructorului, pe șantierul unde s-a produs explozia.

CNAIR va realiza o evaluare a situației, inclusiv a costurilor terasamentului distrus.

După cum arată imaginile obținute de reporterii cotidianului național “România liberă”, lumina puternică a exploziei de la Călimănești s-a văzut și de la aproximativ 90 km distanță, dintr-o comună din județul Buzău.

În urma exploziei urmată de incendiu, patru persoane au fost găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, fiind preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Capitală.

Premierul Marcel Ciolacu si ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, efectueaza vizite de lucru la obiective de infrastructura din domeniul rutier de pe autostrada A7, la loturile 1 si 2 din Autostrada Ploiesti – Buzau, Mizil, in Ploiesti, 12 septembrie 2023. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Fală pentru Ciolacu și Grindeanu

Cu doar câteva ore înainte de tragedia de la Călimănești, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în această săptămână va fi atinsă borna de o mie de kilometri de autostradă şi drum expres, daţi în folosinţă în România, iar până anul viitor s-ar putea realiza încă 250 de kilometri.

Precizările au fost făcute cu ocazia ceremoniei de semnare a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră, desfăşurată la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.


Contractele vizează tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu – Făgăraş (16,26 km) şi drum de legătură cu DN 1 (5,6 km), lotul 1 al autostrăzii A0 Nord (17,5 km) şi secţiunea Leghin – Târgu Neamţ din autostrada A8 (30 km).

„Săptămâna asta se mai închide o bornă. Vom avea peste o mie de kilometri daţi în folosinţă de autostradă, de drum expres. Şi anul viitor, din câte am înţeles eu, domnul Grindeanu îşi propune să mai finalizăm aproape 250 de kilometri, ceea ce înseamnă 25% din cât s-a realizat în cei 32 de ani de până acum”, a spus Ciolacu, miercuri.

Premierul a remarcat prezenţa în sală a parlamentarilor şi prefecţilor de la toate partidele politice şi a apreciat că acest lucru reprezintă „un semn bun”, o dovadă a faptului că se face „front comun” pentru dezvoltarea infrastructurii României.

„Eu cred că e pentru perima oară – iarăşi o premieră la Ministerul Transporturilor – când se semnează trei tronsoane în aceeaşi zi, trei tronsoane în locaţii diferite. Pornim Autostrada Unirii. În sfârşit trecem munţii. Tot A 8-ul – acest proiect mult aşteptat. Toate trei însumează 65 de kilometri. Se închide odată cercul pe A 0, centura, ceea ce e foarte important, astfel încât şi Autostrada Moldovei şi sudul, de la Craiova, va avea continuitate până la Constanţa”, a spus prim-ministrul.

El a menţionat că, în urmă cu puţin timp, a vizitat şantierul de la Autostrada Moldovei, alături de ministrul Sorin Grindeanu. Premierul a remarcat că, în momentul în care se deplasa pe drumul naţional, paralel cu locul în care se desfăşurau lucrările, şoferii acordau prioritate camioanelor care se îndreptau către şantier.

„Se lucrează. După 30 şi ceva de ani, deja avem un tablou şi o perspectivă clară a drumurilor din România şi a investiţiilor. Astăzi cred că aţi semnat pentru peste 3 miliarde de lei, bani din PNRR şi din exerciţiul financiar actual. Mi-aş dori mult să lămurim acest lucru. România, fără bani europeni, nu are dezvoltare. Să explicăm românilor foarte clar că primim înzecit mai mult de la Uniunea Europeană decât oferim. Altă cale, pentru România, nu există, cu adevărat. Ritmul îl impune guvernul, îl impun miniştrii şi cu cât se implică şi deblochează aceste lucrări – lucru care se întâmplă şi, sunt bucuros, în special, la Ministerul Transporturilor – cu atât aşteptările românilor vor fi mai mari”, a spus premierul. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

ANPC vine cu recomandări pentru cumpărături online în siguranţă

Pentru a evita problemele frecvente asociate cumpărăturilor online, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Centrul European...

Brokerii de asigurări avertizează asupra riscului de faliment din cauza plafonării comisioanelor RCA

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) trage un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ al înghețării prețurilor...

Mario Iorgulescu, caz închis. A fost condamnat la opt ani şi opt luni închisoare cu executare 

Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost condamnat definitiv, miercuri, la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă