2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleTop colțuri ale Pământului mai puțin explorate

Top colțuri ale Pământului mai puțin explorate

Nu au mai rămas multe locuri necunoscute de vizitat pe Pământ. Exploratorii au escaladat cei mai înalți munți din lume și au luat mostre din cele mai adânci lacuri subglaciare din Antarctica. Cu toate acestea, unele colțuri ale Pământului rămân în continuare, în esență, necartografiate de către călătorii sau oamenii de știință occidentali. Iată câteva dintre cele mai interesante locuri mai puțin explorate de pe glob, transmtie mentalflsss.com.

1 Brazilia – Vale do Javari

Această regiune, care găzduiește cel puțin 14 triburi necontestate din Amazon, este unul dintre cele mai izolate locuri din lume. Se estimează că aproximativ 2000 de indigeni trăiesc într-o zonă de mărimea Austriei, iar dreptul triburilor de a trăi în izolare este protejat de o agenție guvernamentală braziliană însărcinată să împiedice vizitarea teritoriilor indigene de către străini.

2. Chile – Patagonia de Nord

Casa pădurilor tropicale temperate, a ghețarilor, a fiordurilor și a izvoarelor termale, nordul Patagoniei este unul dintre cele mai sălbatice peisaje din Chile. Este cea mai slab populată regiune a țării și este accesibilă pe autostradă doar din anii ’80. Câmpul de gheață din nordul Patagoniei rămâne una dintre cele mai mari mase de gheață din afara regiunilor polare, deși, la fel ca mulți ghețari sud-americani, se micșorează din cauza schimbărilor climatice.

3. Groapa Noilor Hobride

Oamenii de știință nu au pătruns în acest șanț submarin de pe fundul Pacificului de Sud, în largul coastei de est a Australiei, până la sfârșitul anului 2013. Atunci când cercetătorii din Marea Britanie și Noua Zeelandă au trimis roboți subacvatici în această fisură din fundul oceanului, la aproape 6,5 km sub suprafață, au găsit creveți și anghile total diferite de cele găsite în alte șanțuri de mare adâncime.

4. Madagascar – Parcul Național Tsingy de Bemaraha

Numit după formațiunile calcaroase unice și masive cunoscute sub numele de tsingy (în malgașă, „mers pe vârfuri”), acest parc național și rezervație naturală de 965 km pătrați este situat la marginea vestică a Madagascarului. Labirintul de calcar zimțat, în formă de ac, a fost format prin eroziune pe o perioadă de milioane de ani, iar habitatul rezultat, format din defileuri, canioane și păduri, este o fortăreață naturală. Un număr uriaș de specii de plante și animale sunt endemice în această regiune, ceea ce înseamnă că nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ, și există o mulțime de specii care nici măcar nu au fost descoperite încă. În timp ce vârful său sudic este deschis publicului, o mare parte din rezervație este interzisă turiștilor.

5. Mozambic – Muntele Namuli

Acest vârf de aproape 2.000 de metri înălțime este cel mai mare dintr-o serie de munți care s-au dezvoltat ca niște insule separate, cu specii foarte diferite care au casă pe diferitele vârfuri. În 2014, un grup de biologi și alpiniști au făcut echipă pentru a efectua cercetări pe teren în regiune, unde escaladarea stâncilor este uneori singura modalitate de a ajunge la habitate neexplorate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....

Austria își va da acordul pentru aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei

Saga aderării României la Schengen va avea un final pozitiv pentru noi. Reuniunea de la Budapesta a început, iar în cadrul ei ministrul austriac...

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de joi, 21 noiembrie 2024

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ședința de joi cu o creștere generală a pieței, valoarea totală a tranzacțiilor fiind de 35,09 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă