Postul intermitent, o practică alimentară ce alternează între perioade de consum și de post, adesea într-un model 16:8 sau altele similare, a stârnit diverse mituri. Însă cercetările recente demontează ideile greșite despre impactul său asupra nutriției, sănătății mentale și performanței fizice.
Mitul 1: Postul intermitent conduce la o alimentație săracă în nutrienți
O concepție greșită comună este că postul intermitent ar duce la alegeri alimentare sărace în nutrienți. Totuși, o analiză realizată de Universitatea din Illinois Chicago (UIC) a demonstrat că nu există schimbări semnificative în aportul de zahăr, grăsimi saturate, colesterol, fibre, sodiu sau cafeină între perioadele de post și cele de non-post. Echilibrul macronutrienților – carbohidrați, proteine și grăsimi – rămâne constant, semn că postul intermitent nu afectează negativ calitatea alimentației.
Mitul 2: Performanța are de suferit atunci când ținem post intermitent
Au existat studii care au arătat că performanța nu are de suferit într-o stare de post, iar unele persoane susțin că au mai multă energie și claritate mentală când urmează o dietă de tip 16:8. Această metodă de post a fost eficientă în limitarea aportului caloric pentru a reduce grăsimea, menținând în același timp performanța și țesutul muscular. Aceasta este adesea denumită „câștiguri slabe”, datorită teoriei arderii grăsimilor și caloriilor în timpul antrenamentului în stare de post.
Mitul 3: Postul intermitent cauzează tulburări alimentare
O altă preocupare este că postul intermitent ar putea declanșa tulburări alimentare. Studiile revizuite nu au indicat că postul ar duce la dezvoltarea tulburărilor alimentare. Totuși, specialiștii avertizează că persoanele cu un istoric de tulburări alimentare ar trebui să evite postul intermitent, deoarece studiile au exclus astfel de participanți. De asemenea, se recomandă pediatrilor să monitorizeze atent adolescenții obezi care optează pentru postul intermitent, din cauza riscului crescut de a dezvolta tulburări alimentare.
Mitul 4: Postul intermitent cauzează pierderea excesivă a masei musculare
Temerile că postul intermitent ar putea duce la o pierdere excesivă a masei musculare sunt nefondate, conform echipei UIC. Pierderea în greutate prin postul intermitent păstrează o masă musculară similară cu alte diete. Este recomandat antrenamentul de rezistență și creșterea aportului de proteine pentru a contracara pierderea musculară, indiferent de metoda de dietă.