Supa este unul dintre cele mai vechi și universale alimente din lume, a spus Janet Clarkson, autoarea cărții „Soup: A Global History”, potrivit CNN.
„Fiecare cultură are un fel de supă”, a spus ea. Strămoșii noștri au fiert totul, de la carapace de țestoasă până la bucăți de bambus, scrie ea în carte.
Fierberea alimentelor a făcut posibilă existența de cereale stabile, cu ierburi și alte ingrediente adăugate în scopuri nutritive sau medicinale.
Acestea sunt nominalizările CNN pentru 20 dintre cele mai bune supe din lume:
- Banga | Nigeria
Fructele din palmierul de ulei conferă atât grăsime, cât și aromă acestei supe din Delta Nigerului, care include și somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.
- Beef pho (phở bò) | Vietnam
Bulionul este fiert ore în șir cu scorțișoară, anason stelat și alte condimente calde pentru a crea o bază minunat de aromată pentru această supă cu tăiței de orez.
Pho este printre cele mai recunoscute exporturi culinare din Vietnam, dar supa este un aliment relativ nou, a scris Andrea Nguyen, autoarea cărții „The Pho Cookbook”.
- Borș | Ucraina
Bucăți de sfeclă fragedă înoată în bulion roșu strălucitor pentru o supă care este îndrăgită în Ucraina și în Europa de Est.
- Bouillabaisse | Franţa
O tocană de pește devenită icoană culinară, bouillabaisse, distilează aromele mediteraneene clasice într-un fel de mâncare sinonim cu orașul de coastă Marsilia. Șofranul, uleiul de măsline, feniculul, usturoiul și roșiile se amestecă cu pește proaspăt de mare.
- Caldo verde | Portugalia
Verdețurile tăiate în felii subțiri se îmbină cu cartofii și ceapa în această supă primitoare din regiunea Minho, producătoare de vin din Portugalia. Acum, supa este o vedetă culinară care se regăsește în cafenelele de lux până la bucătăriile rurale.
- Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia
Grâul dur recoltat în timp ce este verde, numit freekeh, adaugă o greutate satisfăcătoare și hrană acestei supe nord-africane, care este îndrăgită în special în timpul Ramadanului.
- Chupe de camarones | Peru
Această supă cremoasă de creveți este o specialitate a Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani falnici. Nopțile reci de munte sunt perfecte pentru felul de mâncare consistent: creveții fragezi înoată alături de bucăți de cartofi și porumb.
- Gazpacho | Spania
Vara în Andaluzia aduce vreme fierbinte, ideală pentru a vă răcori cu un castron din această delicatesă. Cea mai clasică versiune de astăzi include roșii, castraveți, usturoi și ulei de măsline, îmrepună cu o mână de pesmet.
- Supa de arahide | Africa de Vest
Ca și în cazul atâtor delicii culinare, supa de arahide ignoră granițele internaționale: carnea, peștele sau puiul fiert într-o supă groasă de arahide este un aliment pur confort în țările din Africa de Vest.
- Gumbo | Statele Unite
Culturile și aromele se contopesc într-o supă copioasă, care este o vedetă a bucătăriei Louisiana, influențată de bucătăriile din Africa de Vest, Choctaw native și franceză. Versiunile făcute cu fructe de mare, pui și cârnați sunt printre cele mai populare astăzi, dar există nenumărate moduri de a face această specialitate sudică.
- Harira | Maroc
Când soarele apune în timpul lunii Ramadan, mulți marocani își întrerup postul și savurează un castron fierbinte din această tocană de năut reconfortantă. Scorțișoara, ghimbirul, curcuma și ardeiul conferă condimente încălzitoare care se înmoaie în năutul fraged. Este, de asemenea, savurat pe scară largă în Algeria.
- Kharcho | Georgia
Sosul de prune tart numit tkemali adaugă o aromă strălucitoare și plină de gust acestei supe tradiționale, care este una dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare din Georgia.
Este făcută din prune necoapte, a căror notă acidulată echilibrează bogăția de carne de vită grasă și nuci măcinate regăsite în supă.
- Supă de tăiței din carne de vită Lanzhou | China
Prepararea tăițeilor la mian pentru această supă tradițională este o artă în sine. Artizanii folosesc o făină măcinată fin, cu conținut ridicat de gluten și o pudră alcalină pentru a forma un aluat elastic, apoi trage și pliază o singură bucată de aluat pentru a face destui tăiței pentru un bol de supă.
- Mohinga | Myanmar
Sufletul acestei ciorbe de tăiței este bulionul aromat, care se fierbe cu ierburi și se îngroașă cu pudră de orez prăjit.
Peștele oferă un plus de bogăție, în timp ce tăițeii subțiri de orez sunt perfecti pentru a sorbi supa.
- Menudo | Mexic
Tripa fiartă ore în șir într-un bulion picant, cu usturoi este cel mai bun remediu mexican pentru mahmureală, dar menudo depășește cu mult remediile dimineața de după. Este un favorit la nunți și la marile ocazii.
Este o mâncare pură și confortabilă.
- Moqueca de camarao | Brazilia
Uleiul de palmier și roșiile împreună cu bulionul de nucă de cocos, se regăsesc în această specialitate din regiunea Bahia din Brazilia, unde localnicii mănâncă din boluri aburinde chiar și în cele mai călduroase zile.
Adevărata atracție a acestei supe sunt creveții dulci și fragezi care plutesc în bulion.
- Soto ayam | Indonezia
Supa de pui cu tăiței poate atinge apogeul său culinar în acest fel de mâncare picant indonezian. Condimente precum turmeric proaspăt, anason stelat, scorțișoară, lămâie și frunze de tei se combină pentru aromă, împreunî cu gălbenușurile ouălor fierte moi pentru a adăuga un plus de bogăție.
- Tom yum goong | Tailanda
Dulce, acrișor, picant și sărat, bulionul magnific al acestei supe sunt creveții dulci și fragezi. Ingredientele aromatice includ frunze de galanga, lămâia și teiul, in timp ce bucatele de chili rosu adaugă iuțeala suplimentară.
- Tonkotsu ramen | Japan
Oasele de porc fierte conferă o aromă intensă acestui ramen clasic, al cărui bulion se combină cu măduvă și grăsime. Este o semnătură a Prefecturii Fukuoka de pe insula sudică Kyushu, dar supa bogată este acum servită în magazinele de ramen din toată țara și din lume.
- Yayla çorbasi | curcan
Orezul fiert sau orzul, adaugă o dulceață granulată acestei supe cremoase de iaurt. Se crede că alungă răcelile în timpul iernii; unele spitale turcești servesc chiar și supă de iaurt pacienților aflați la recuperare.
Un crumble de mentă uscată ajută la echilibrarea aromei ușoare a iaurtului.