7.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInternaționalToaleta inteligentă ar putea diagnostica bolile intestinale înainte de apariția simptomelor

Toaleta inteligentă ar putea diagnostica bolile intestinale înainte de apariția simptomelor

A fost dezvoltată o toaletă inteligentă care ar putea diagnostica bolile intestinale înainte de apariția simptomelor, notează metro.co.uk.

Toaleta este echipată cu un senzor care detectează sunetul fecalelor în timp ce cad în toaletă sau zgomotul gazelor. Dispozitivul este conectat la un sistem AI (inteligență artificială) care clasifică respectivele.

În cadrul testelor, acesta a identificat holera și alte boli cronice, oferind speranța unui tratament care să înceapă cât mai devreme.

Maia Gatlin, inginer aerospațial la Institutul Tehnologic din Georgia, a declarat: „Speranța este că acest senzor, care are o amprentă mică și o abordare neinvazivă, ar putea fi implementat în zonele în care epidemiile de holeră reprezintă un risc persistent”.

Rețeaua neuronală computerizată caută schimbări subtile în zgomotul produs atunci când cineva defulează, urinează sau flatulează.

Pentru a stabili formula, au fost colectate ore întregi de mostre audio și video de la pacienți sănătoși și bolnavi.

Fiecare a fost transformată într-o spectrogramă – care este, în esență, o imagine a sunetului. Evenimente diferite produc caracteristici diferite.

De exemplu, urinarea și defecarea creează un ton consistent și, respectiv, singular. În schimb, diareea este mai aleatorie.

Scanările au fost introduse în algoritmul care a învățat să le clasifice. Performanța a fost testată în raport cu date cu și fără zgomote de fond.

Astfel, s-a asigurat că se învață caracteristicile sonore corecte, indiferent de mediul în care se află senzorul.

Doamna Gatlin a declarat: „Senzorul ar putea fi utilizat, de asemenea, în zonele calamitate, unde contaminarea apei duce la răspândirea agenților patogeni care se transmit prin apă. De asemenea, ar putea fi utilizat în centrele de îngrijire medicală pentru a monitoriza automat mișcările intestinale ale pacienților. Poate că, într-o zi, algoritmul nostru va fi utilizat cu dispozitivele inteligente existente în casă pentru a monitoriza propriile mișcări intestinale și sănătatea!”.

Echipa din SUA intenționează să adune date din lumea reală, astfel încât modelul automat să se poată adapta pentru a funcționa într-o varietate de medii de baie.

Holera este o boală bacteriană care provoacă diaree. Până la patru milioane de cazuri sunt diagnosticate în fiecare an – ceea ce duce la aproximativ 150.000 de decese.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:40

VIDEO. Vladimir Putin susține că Rusia a capturat 189 de localități ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele sale dețin avantajul de-a lungul întregii linii de front din Ucraina și avansează, scrie AFP. Cum a...

STUF Vama Veche își închide porțile. „Aici se încheie o eră”

STUF Vama Veche se închide. E o veste tristă pentru cei care și-au creat atâtea amintiri, dar și pentru cei care de câțiva ani...

Termenul limită pentru amnistia fiscală este 19 decembrie

Contribuabilii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe termenul limită pentru a beneficia de facilități fiscale Persoanele fizice și firmele care vor să beneficieze de amnistia...
Ultima oră
Pe aceeași temă