4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalThe Washington Post: Când va invada Rusia Ucraina?

The Washington Post: Când va invada Rusia Ucraina?

The Washington Post: Când va invada Rusia Ucraina? Celebrul fost ziar conservator american analizează posibila invadare a Ucrainei din punct de vedere al climei. Temperaturile, acoperirea norilor sau chiar radioactivitatea din sol ar putea determina când și unde trupele ruse vor face vreo posibilă mișcare. După ce Bezos a achiziționat majoritatea acțiunilor ziarului, acum, The Washington Post e considerat „Pravda de Potomac.”

Timp de secole, armatele s-au confruntat cu obstacole similare – de la zone umede și noroioase, la râuri rapide și lanțuri muntoase perfide, spune cohorta de jurnaliști americani.

“În timp ce Rusia mobilizează peste 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, dar neagă intenția de invazie, Washingtonul și aliații săi se pregătesc pentru o posibilă agresiune prin trimiterea de militari și echipamente militare membrilor NATO din apropierea Ucrainei,” notează The Washington Post.

Armamentul de ultimă generație și capacitățile aeriene fac mai puțin importantă geografia și clima, spun ei.

Când va invada Rusia Ucraina? Martie-februarie?

Vremea rece oferă teren dur și rapid în toată țara pentru o invazie, au spus experții. Vremea mai caldă, de la sfârșitul lunii februarie și până în martie, aduce cu sine terenuri dezghețate. Drumurile noroioase  nu sunt ideale pentru vehiculele militare grele.

„Este foarte incomod să desfășurăm operațiuni ofensive în primăvară,” a spus Kiril Mihailov, analist al “Conflict Intelligence Team”, o organizație independentă rusă de investigații open-source. Aceasta monitorizează armata Rusiei de mai mult timp. „Pentru că dezghețul transformă râpele în pârâuri și pârâurile în râuri. Dacă rușii efectuează o operațiune, aceasta ar trebui să se desfășoare, fie în ianuarie, fie în februarie.”

Mlaștinile Pinsk

În nordul Ucrainei se întind aproximativ 100.000 de mile pătrate de zone umede, cunoscute sub numele de Mlaștinile Pinsk. Frigul din aceste zone ar putea juca un rol important. Pe timpul iernii, terenurile înghețate sunt ideale pentru vehiculele militare grele. În alte condiții, mai calde, ar rămâne blocate în noroi.

Experții spun că pământul înghețat, existent de obicei în februarie, ar putea oferi trupelor ruse cea mai bună fereastră pentru a trece în Ucraina. Deși au fost construite recent, mai multe drumuri în mlaștini, traversarea terenului deschis ar fi importantă din punct de vedere strategic.

Din punct de vedere istoric, mlaștinile au fost un obstacol în calea forțelor. Dar peisajul noroios ar putea să nu fie un factor decisiv de data aceasta, potrivit unei analize scrise a Centrului pentru Analize Navale a Programului de Studii în Rusia (CNA), ca răspuns la întrebările de la The Washington Post. „Trupele ruse au o mare îndemânare în a gestiona terenurile noroioase și mlăștinoase.”

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marșul nemților a fost zădărnicit de astfel de terenuri în vremea Operațiunii Barbarossa.

Granița cu Belarus. Dar când va invada Rusia Ucraina?

Mlaștinile sunt răspândite într-o locație strategică: Avansarea trupelor trebuie să se facă însăprin locul dezastrului nuclear de la Cernobîl.

Acolo, ucrainienii au masat multe trupe. Zona de 1.000 de mile pătrate este puternic restricționată pentru a proteja oamenii de radioactivitatea încă existentă în pământ.

CNA a declarat că Rusia a trimis peste zece batalioane în Belarus, precum şi unităţi navale şi aeriene.

Președintele belarus Alexander Lukașenko, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a promis că își va apăra țara și Rusia împotriva „agresiunii” ucrainene.

citește și: Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Analiștii militari ai The Washington Post consideră calea directă din Belarus cea mai sigură rută spre Kiev. Dar ei iau în calcul și potențiala agresiune militară rusă să vină și din nord-est și est. Acolo, unde separatiștii pro-Moscova controlează teritoriul ucrainean în Donbas.

Trupele armatei ruse ar putea trece astfel prin Harkov, al doilea cel mai populat oraș al Ucrainei. “Nu există obstacole geografice care despart această metropolă de est de Rusia, ceea ce o face o țintă rapidă și principală,” conchid autorii.

Fluviul Nipru

Fluviuul Nipru împarte simbolic Ucraina în est și vest. Acesta curge din Rusia, prin Belarus și Ucraina și se varsă în Marea Neagră.

Barajul de la Zaporojie ar fi un punct cheie al eventualei invazii din Belarus sau Rusia.

Când va invada Rusia Ucraina?
Zaporojie

Analiștii amintesc că în timpul celui de-al doilea război mondial, serviciile secrete ale lui Stalin au distrus acest baraj. Pentru a zădărnici avansarea armatei germane.

Ucraina ar putea repeta tactica, de data aceasta pentru a încetini o invazie rusă, încercând să oprească asaltul.

Dar Joseph S. Bermudez Jr. de la CSIS a avertizat că acțiunea de distrugere premeditată ar putea îneca din nou orașele ucrainene. „Dacă ar arunca în aer barajele, ar face la fel de mult daune populației ucrainene precum ar face o invazie rusă”, a spus el.

Marea Neagră, un punct cheie

Marea Neagră a fost locul a numeroase conflicte de-a lungul istoriei, inclusiv războaiele ruso-turce, războiul Crimeii din anii 1850 și al doilea război mondial.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, oferind țării acces extins la mare.

Din 2014, flota din Marea Neagră a marinei ruse s-a „extins și modernizat,” spune CNA. Douăzeci dintre navele sale au fost recent „angajate într-un exercițiu naval major în Marea Neagră”, ca parte a unui „exercițiu naval la scară largă, implicând toate flotele ruse”.

Alte nave navale occidentale intră periodic în Marea Neagră. Rusia le respinge, considerându-le agresoare.

Strâmtoarea Kerci

Strâmtoarea Kerci desparte Marea Neagră de Marea Azov și ar putea fi un alt punct de acces pentru Rusia. În 2018, Rusia a construit un pod de 12 mile lungime. A alocat 4 miliarde de dolari peste strâmtoare, legând direct Rusia de Crimeea. Ucraina și Occidentul au clamat că podul reprezintă o altă încălcare a suveranității Kievului.

Munții Carpați

Un lanț muntos străbate vestul Ucrainei, formând o barieră naturală care se întinde din România prin Slovacia. Punctele de observație de pe piscurile înalte au fost râvnite în conflictele din trecut. Rușii s-au luptat cu trupele austro-ungare, în timpul iernii anului 1915, din Primul Război Mondial, iar soldații au înghețat pe terenul înzăpezit.

Nu a fost detectată nicio prezență militară rusă recentă în acea zonă, mai spun specialiștii.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă