Telescopul spațial James Webb a detectat vapori de apă în jurul unei exoplanete stâncoase care orbitează în jurul unei stele situate la 26 de ani-lumină distanță de Pământ, transmite CNN.
În prezent, astronomii încearcă să determine dacă vaporii de apă sunt un indicator al prezenței unei atmosfere în jurul unei exoplanete stâncoase, care ar fi prima cunoscută.
Stelele mici și reci, pitice roșii, sunt cele mai comune stele din univers. Exoplanetele găsite în „zona locuibilă” – distanța perfectă față de o stea pentru ca planeta să fie suficient de caldă pentru a găzdui apă lichidă pe suprafața sa – orbitează adesea foarte aproape de cele pitice roșii, deoarece acestea nu sunt la fel de calde precum soarele.
Stelele pitice roșii se izbesc de radiații ultraviolete și cu raze X care pot distruge straturile fragile de gaz, ceea ce îi determină pe oamenii de știință să se întrebe dacă planetele stâncoase care le orbitează își pot menține – sau redobândi – atmosfera.
Astronomii au observat o exoplanetă fierbinte și stâncoasă numită GJ 486 b cu ajutorul telescopului Webb. Planeta este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul și are o gravitație la suprafață mult mai puternică decât planeta noastră.
Planeta este atât de aproape de steaua sa gazdă încât GJ 486 b completează o orbită în jurul acesteia la fiecare 1,5 zile pământene, iar această proximitate încălzește planeta până la o temperatură de suprafață de 800 de grade Fahrenheit (430 de grade Celsius).
Astronomii cred că planeta este blocată tidian, ceea ce înseamnă că o parte este întotdeauna orientată spre stea, în timp ce cealaltă este o parte de noapte permanentă – similar cu modul în care Luna orbitează în jurul Pământului.
Misterul vaporilor de apă
În timp ce vaporii de apă au fost detectați anterior pe exoplanete gazoase, oamenii de știință nu au găsit încă o atmosferă în jurul unei exoplanete stâncoase – acest lucru ar fi un eveniment de referință, deoarece ar face-o similară într-un fel cu planetele din sistemul nostru solar, cum ar fi Pământul și Marte, care sunt considerate stâncoase.
„Vaporii de apă într-o atmosferă de pe o planetă stâncoasă fierbinte ar reprezenta un progres major pentru știința exoplanetelor. Dar trebuie să fim atenți și să ne asigurăm că nu steaua este vinovată”, a declarat într-un comunicat Kevin Stevenson, coautor al studiului, cercetător principal al programului de observare Webb de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins din Laurel, Maryland.
Echipa care a observat GJ 486 b a urmărit cum planeta a trecut de două ori prin fața stelei sale, iar apoi a folosit mai multe metode pentru a analiza datele captate de instrumentele telescopului.
Atunci când planetele trec prin fața stelelor lor, cunoscut și sub numele de tranzit, lumina stelei poate filtra prin atmosfera planetei și poate evidenția urmele chimice ale diferitelor gaze și elemente. Rezultatele analizei datelor de la Webb au indicat prezența vaporilor de apă în jurul GJ 486 b.
Dar astronomii sunt atenți la interpretarea rezultatelor, deoarece este posibil ca vaporii de apă să aibă legătură cu steaua însăși.
„Vedem un semnal și este aproape sigur că se datorează apei. Dar nu putem spune încă dacă acea apă face parte din atmosfera planetei, ceea ce înseamnă că planeta are o atmosferă, sau dacă vedem doar apă care vine de la stea”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Sarah Moran, cercetător asociat postdoctoral la Universitatea din Arizona din Tucson.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!