Din punct de vedere tehnologic, fotbalul românesc se află în urma marilor campionate europene, iar implementarea tehnologiei goal-line rămâne doar un vis pentru moment.
Fotbalul românesc beneficiază, începând cu vara anului 2022, de sistemul VAR, utilizat pentru prima dată în Supercupa României, în care Sepsi a învins CFR Cluj cu 2-1. Cu toate acestea, tehnologia VAR a fost adesea criticată de oamenii de fotbal, în special pentru trasarea liniilor de ofsaid, care a fost considerată imprecisă și de „lumea a treia”.
Sistemul VAR, singura tehnologie implementată în Superligă
La o conferință de presă organizată joi, Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a confirmat că introducerea tehnologiei goal-line nu este o prioritate în acest moment. Potrivit acestuia, obiectivul principal legat de VAR – reducerea numărului greșelilor de arbitraj – a fost atins. „Tehnologia de linia porții este costisitoare și trebuie văzut dacă este nevoie astăzi de ea. Menirea VAR a fost una de a reduce numărul greșelilor de arbitraj, nicidecum de a le elimina. Și cred că această misiune a fost realizată”, a declarat Justin Ștefan.
Costurile ridicate, principalul obstacol pentru tehnologiile avansate
Pe lângă tehnologia goal-line, și sistemul de ofsaid semi-automat, utilizat în competiții importante precum Liga Campionilor, rămâne inaccesibil pentru Superligă. Orlando Nicoară, deținătorul drepturilor TV, a precizat că aceste tehnologii sunt extrem de costisitoare: „Nu cred că este realist astăzi să vorbim de alte tehnologii care sunt foarte costisitoare.”
Tehnologia goal-line, de exemplu, are costuri de 5-6 milioane de euro pe sezon în campionate precum La Liga, ceea ce face ca implementarea sa în România să fie dificilă în contextul bugetelor actuale.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!