Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual
Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a declarat că noua obligație fiscală va genera o creștere a costurilor în sectorul energetic, conducând la o scumpire de aproximativ 2-3% a electricității pentru consumatorul final. Pentru bugetul de stat însă, această măsură va genera la buget venituri între 2 și 3 miliarde de lei anual.
„În domeniul energiei, această nouă taxă va pune presiune pe costuri, care vor fi transferate la consumatorul final, în factura la electricitate,” a declarat Ialomițianu pentru termene.ro. El a adăugat că taxa va afecta un spectru larg de active, pentru care nu se achită impozit pe clădiri.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că normele de aplicare ale noii taxe vor fi elaborate în termen de 90 de zile, timp în care vor fi consultate toate industriile afectate. „Vom analiza impactul asupra domeniului, de la infrastructura energetică la cea de comunicații,” a explicat Barna.
Potrivit Ordonanței de Urgență 156/2024, impozitul pe construcții se va calcula aplicând o cotă de 1% asupra valorilor construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Taxa se va plăti în două rate egale, până la 30 iunie și 31 octombrie.
Taxa pe stâlp a fost introdusă inițială de guvernul condus de Victor Ponta în 2014, cu o cotă de 1,5%, aducând 1,5 miliarde de lei la buget. În 2015, cota a fost redusă la 1%. Lista activelor supuse acestei taxe includ clădiri industriale, centrale hidroelectrice, platforme marine de foraj și alte construcții.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube