Țările NATO își intensifică producția de muniții de artilerie, deoarece Ucraina „arde” prin obuze mult mai repede decât le poate produce Occidentul, a anunțat miercuri Alianța pe fondul angajamentelor de a livra cel puțin 48 de tancuri Leopard 2 la Kiev.
Acest lucru vine în timp ce Rusia susține că forțele sale au spart două linii defensive ucrainene pe frontul de est, iar Kievul descrie condițiile de acolo ca fiind dificile.
După o întâlnire de două zile a miniștrilor apărării ai alianței la Bruxelles, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat noul sprijin pentru Ucraina și a spus că timpul este esențial:
„ Se întâmplă lucruri, dar trebuie să continuăm, trebuie să intensificăm și mai mult, pentru că există o mare nevoie de a furniza Ucrainei muniție”.
Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie anul trecut, mai multe țări NATO nu și-au îndeplinit obiectivele alianței de stocare de muniții. Ritmul livrărilor către Ucraina a epuizat și mai mult stocurile occidentale.
În același timp, planurile de a furniza Kievului două batalioane de tancuri Leopard 2 prind contur.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că națiunile occidentale au promis 48 de tancuri Leopard 2 pentru Kiev, inclusiv un batalion de 31 de tancuri Leopard 2 A4 mai vechi a căror livrare este coordonată de Polonia.
El a mai spus că Berlinul va trimite 14 tancuri și Lisabona încă trei dintre cele mai avansate tancuri Leopard 2 A6.
Acesta(n.r. Boris Pistorius, ministrul german al apărării) a mai spus că stocurile de muniție pentru sistemele de luptă Gepard de fabricație germană, utilizate în sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost suficiente… deocamdată.
„ Așadar, în primul rând, despre muniția Gepard: conform tuturor experților, aceasta este complet suficientă pentru că încă mai sunt destule cartușe de muniție. Mai ales când te gândești la câtă muniție s-a tras de când au fost livrate tancurile Gepard. S-a ajuns aproximativ din nou la aceeași sumă. Prin urmare, ar trebui să fie suficientă pentru perioada următoare până la vară.”
Țările NATO cresc producția de muniții de artilerie pentru Kiev, situația pe frontul de est din Ucraina fiind foarte dificilă
Între timp, Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina s-a retras din fața atacurilor rusești din regiunea Lugansk.
Reuters nu a putut să verifice în mod independent acest raport și alte rapoarte de pe câmpul de luptă.
Kremlinul a intensificat atacurile într-o zonă din sudul și estul Ucrainei în ultimele săptămâni și este așteptată o nouă ofensivă majoră.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!