Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență modul în care pot oferi mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult, relatează Retuers, citată de The Guardian, potrivit g4media.ro.
Reuniți la Luxemburg, miniștrii de externe și ai apărării din UE au declarat că votul din Camera Reprezentanților a SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina în weekend nu ar trebui să ducă la o oarecare mulțumire din partea lor.
„Putem fi bucuroși pentru o zi, dar trebuie să fim pregătiți pentru bătălia care va veni mâine. Prin urmare, nu poate exista nicio calmare”, a declarat jurnaliștilor ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la reuniune.
În condițiile în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice și a orașelor din Ucraina, guvernele UE sunt presate să furnizeze mai multe sisteme de protecție Kievului.
Însă țările care au în dotare Patriot de fabricație americană – pe care Ucraina le folosește deja și pe care le apreciază foarte mult pentru capacitatea lor de a doborî rachete balistice cu deplasare rapidă – au fost neangajante luni.
De când Kievul a început să facă presiuni pentru mai multe Patriot în ultimele săptămâni, Germania a fost singura țară din UE care a promis o baterie suplimentară.
Berlinul conduce, de asemenea, o campanie pentru a obține mai multă apărare antiaeriană din partea altor țări pentru Ucraina, prin donații de echipamente și contribuții financiare.
Alte țări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia, dispun, de asemenea, de sisteme Patriot.
Oficialii spun că este greu pentru țări să se despartă de Patriot, deoarece acestea fac parte integrantă din apărarea națională.
Oficialii ucraineni au replicat că riscul ca țările UE să fie supuse unui atac aerian este extrem de scăzut, în timp ce Ucraina se confruntă frecvent cu astfel de atacuri.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că Stockholm a fost deja de acord să ofere arme de apărare aeriană Ucrainei, inclusiv sistemul portabil RBS 70.
Întrebat dacă Suedia va furniza și Patriot, el a spus: „Nu exclud această posibilitate, dar în momentul de față ne concentrăm pe o contribuție financiară, dar și, eventual, pe (mai multe) RBS 70, deoarece acest lucru ar putea atenua o parte din presiunea asupra Patriot”.
Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat: „Suntem conștienți de nevoia Ucrainei de apărare aeriană și, în special, de Patriot, iar Spania a făcut întotdeauna tot ce a putut”.
El a adăugat: „Având în vedere că este un război real, nu sunt un prieten al ideii de a dezvălui prea multe despre ceea ce dăm, când și de unde.”
Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar
Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva “intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei”, a anunţat sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP şi dpa, conform agerpres.ro.
“Din cauza creşterii atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei, guvernul german a decis să întărească şi mai mult apărarea aeriană ucraineană” prin livrarea unui “sistem Patriot suplimentar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Sistemul provine din stocurile armatei germane şi urmează să fie furnizat imediat, a mai spus ministerul.
“Teroarea rusă împotriva oraşelor ucrainene şi a infrastructurii ţării provoacă suferinţe incomensurabile”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, la anunţarea deciziei. “Ea pune în pericol aprovizionarea cu energie a populaţiei şi distruge pregătirea operaţională a forţelor armate ucrainene”, a mai spus el.
Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot pe care Berlin îl furnizează Kievului. Ministerul german al Apărării a precizat că acest nou sistem este livrat “la cererea guvernului ucrainean” şi în coordonare cu aliaţii lor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit sâmbătă Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un “moment critic”, făcând apel la aliaţii săi să-i urmeze exemplul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!