Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens, relatează site-ul de ştiri al televiziunii publice bulgare, potrivit Antena 1 Observaror.
Parlamentul olandez a aprobat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Asta deși parlamentarii partidului extremist aflat la putere au încercat să blocheze demersul, susțin surse politice. Cererea de aderare urmează să fie aprobată și de miniștrii de interne din țările UE.
Undă verde pentru aderarea totală a României și Bulgariei la Schengen
Potrivit surselor, miercuri, Parlamentul olandez a dat undă verde pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen-ul terestru. Practic, parlamentarii au aprobat poziția guvernului olandez în această speță.
Totuși, parlamentarii partidului extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliția de guvernare, au încercat să blocheze votul, mai susțin sursele, potrivit Mediafax. Moțiunea a fost respinsă.
Joi, miniştrii de interne ai țărilor UE se vor întâlni la Bruxelles și vor dezbate subiectul. Demersul are mari șanse de reușită, susțin experții. Dacă aderarea va fi aprobată în Consiliul JAI, controalele la frontierele terestre ale României şi Bulgariei ar putea fi eliminate de la 1 ianuarie 2025.
Austria nu se va mai opune aderării României și Bulgariei la Schengen
Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată, potrivit Pro Tv.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 şi 13 decembrie.
„După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că cererile Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară, relatează Reuters.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!