Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic.
Președintele a considerat această decizie un pas esențial pentru întărirea capacității de apărare a țării.
Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu
Decizia guvernului prevede formarea unui grup de lucru care va coordona implementarea procesului. Planul implică ca toți bărbații să urmeze un stagiu de instruire militară de 60 de zile și să participe ulterior la exerciții de 15 zile. Pentru femei, serviciul militar va fi opțional.
Cu toate acestea, unii experți militari au criticat inițiativa, argumentând că va fi costisitoare și că un stagiu militar de scurtă durată nu va avea un impact semnificativ asupra capacității de apărare națională.
Serbia a renunțat la serviciul militar obligatoriu în 2011, devenind o armată profesionistă, însă s-a confruntat cu probleme legate de plata și echiparea soldaților.
Deși Serbia își menține neutralitatea, ea a aderat în 2006 la programul NATO „Parteneriatul pentru Pace” și a semnat, în 2015, Planul de Acțiune pentru Parteneriat Individual, cel mai înalt nivel de cooperare pentru țările care nu intenționează să devină membre ale alianței.
Armata Serbiei este formată din Forțele Terestre, Forțele Aeriene și de Apărare Aeriană, împreună cu o serie de unități specializate și își are rădăcinile în istoria militară a țării, fiind o componentă importantă a apărării naționale încă din perioada medievală, iar în forma sa modernă a evoluat după destrămarea Iugoslaviei în anii 1990.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!