Tanczos Barna liniștește populația și spune că nu sunt probleme cu depozitele de gaz în această perioadă, în contextul crizei gazelor generată de conflictul din Ucraina.
România nu va avea probleme în ceea ce privește depozitele de gaz. Are o situație „foarte stabilă”, iar evoluția este „încurajatoare”, spune ministrul Mediului Tanczos Barna.
Reducerea cu 15% a consumului de gaz sau electricitate sau consumul de resurse în general s-ar putea realiza aproape în întregime dacă am fi mai atenți și dacă nu am avea risipă, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.
„Cu siguranță, indiferent dacă vorbim de electricitate sau de gaz, de lemnul de foc, cu un pic de atenție, de conștientizare a importanței reducerii consumului, putem ajunge la 5 – 10% (de reducere n.r.) fără nicio problemă. (…) În România nu vom avea probleme, are o situație foarte stabilă în ceea ce privește depozitele de gaz, evoluția este încurajatoare, zi de zi sunt monitorizate cantitățile care se depozitează suplimentar”, a spus ministrul, potrivit jurnalul.ro.
În ce privește folosirea cărbunelui, Tanczos a spus că nu este fericit deloc, ca ministru, că se ajunge într-o situație de genul acesta, „pentru că inclusiv Germania văd că a fost forțată să revină pe o traiectorie deja uitată și începe să producă energie electrică în centrale bazate pe cărbune, însă nu există alternativă la energia regenerabilă. Aceste schimbări radicale de temperatură, aceste vârfuri de temperaturi foarte scăzute, de cantități de precipitații uriașe într-un singur loc vin din aceste schimbări climatice care pot fi oprite doar dacă reducem emisiile de carbon, emisiile de gaze cu efect de seră. Altă soluție nu există decât reducerea consumului de fosile și producerea de energie din energie regenerabilă”.
Nici cu celelalte surse de energie nu ar fi probleme, în opinia ministrului Mediului
Întrebat despre lemnul de foc, Tanczos a spus că nu crede că vor fi probleme: „este este practic ultima sursă fosilă care va fi eliminată pentru că este într-un fel regenerabilă”.
Sobele vor funcționa în continuare în România, iar pe încălzirea pe lemne țara se poate baza pe termen mediu și lung, „dar trebuie să crească eficiența folosirii acestei resurse, pentru că și aici reducerea se poate face prin simpla tehnologizare”.
Comisia Europeană a propus un plan de reducere a cererii de gaze pentru a pregăti UE în eventualitatea întreruperilor aprovizionării cu gaz. Practic, Comisia a propus un nou instrument legislativ și un plan european de reducere a cererii de gaze, pentru a reduce utilizarea gazelor în Europa cu 15 % până în primăvara următoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!