Sindicaliștii sunt nemulțumiți că le-au scăzut pensiile, în urma recalculării
Peste 300 de sindicaliști își strigă revolta în fața Ministerului Muncii. Potrivit unui comunicat al Confederaţiei Meridian, „actuala Lege a pensiilor a venit cu unele beneficii evidente pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au desfăşurat activitatea în condiţii normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare şi cu contribuţii care au fost reţinute şi virate către bugetul asigurărilor sociale”.
În comunicat se mai precizează că „Practic, noua Lege a pensiilor desfiinţează grupele de muncă privind condiţiile de muncă deosebite şi speciale, deoarece pensionarii care au lucrat în aceste condiţii nu beneficiază de puncte de stabilitate, deşi au contribuit suplimentar şi, astfel, discriminatoriu sunt oferite puncte de stabilitate doar celor care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară, susţin reprezentanții Meridian.
Pensiile recalculate sunt cu 1000 până la 4000 de lei mai mici, decât cele aflate în plată, a spus la Europa FM, președintele Federației Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim:
„Cei care au lucrat în condiții de muncă deosebite sau speciale, legea nu este și pentru ei. Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii este o lege numai pentru condiții de muncă normale. Prin recalculare au ieșit pensiile recalculate între 1000 și 4000 de lei mai mici decât pensiile în plată. La toți care se află în astfel de condiții de muncă grele. Pentru cei cu condiții normale, ca să nu iasă pensia recalculată mai mică s-au dat puncte de stabilitate. S-au dat pentru ani vechime. Deși celor care au contribuit suplimentar, an de an cât au lucrat în condițiile de muncă respective nu le-a dat nimic”, afirmă Rodrigo Maxim.
Indexarea pensiilor se va face raportat la pensia recalculată, ceea ce înseamnă o înghețare a acestor venituri în următorii ani, mai spune liderul sindical.
Participanţii la acţiunea de protest din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale: FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, scrie Agerpres.