Nicu Marcu, fost PNL și devenit independent din anul 2014 este miza dintre negocierile lui Ponta cu Ciolacu.
Fostul deputat independent Nicu Marcu fusese ales consilier la Curtea de Conturi in februarie 2015, în prezent este vicepreședintele Curții de Conturi.
„Am primit demisia domnului Nicu Marcu din funcţia de deputat, el fiind ales la Curtea de Conturi”, preciza pe vremea aceea, secretarul Camerei Deputaților în persoana lui Marcel Ciolacu, citat de România Liberă.
În perioada cat a fost deputat, Nicu Marcu a trecut de cele mai multe ori neobservat, activitatea sa fiind aproape egală cu 0. Acesta și-a pus semnătura în calitate de inițiator pe doar 9 propuneri legislative, dintre care niciuna nu a ajuns lege. Acesta a avut doar trei declarații politice, ultima datând din 28 noiembrie 2013. Deputatul Nicu Marcu nu a adresat nicio întrebare sau interpelare reprezentanților guvernului în perioada în care a fost reprezentantul alegătorilor din Colegiul uninominal nr. 1 din care făcea parte – Municipiul Bacău.
Nicu Marcu, un apropiat al grupului Tăriceanu, a demisionat din PNL , după Congresul partidului, la care a fost ales şef Klaus Iohannis.
El ar fi anunţat atunci că „PNL devine maşina de spălat a PDL” şi că îl va urma pe Calin Popescu Tariceanu.
Cariera politică a lui Marcu nu este deloc săracă. E formată din funcţii destul de importante în Guvern, multe în Finanţe.
A fost șef al Direcţiei Silvice Romsilva Dolj, în perioada guvernării Năstase, consilier la Loteria Română, în guvernarea Tăriceanu, iar în august 2007 a fost numit, print-o decizie a prim-ministrului, din partea Ministerului Finanţelor Publice, în funcţia de secretar general al ANAF.
Context
Parlamentul trebuie să numească un nou preşedinte al ASF. Leonard Badea, fostul şef al instituţiei, numit de PSD, a fost ales viceguvernator al Băncii Naţionale (BNR). Social-democraţii împreună cu Pro România, condusă de Ponta, încă pot strânge o majoritate în cele două Camere pentru a impune noul preşedinte ASF. România Liberă a dezvăluit în trecut salariile votate de Regimul Ponta (2012 -2015) pentru funcțiile din ASF : 15.000 de euro lunar pentru Președintele ASF, iar salariul mediu merge spre 10.000 de lei net, un director de Direcție depășește lejer de 25.000-30.000 de lei lunar. La ora actuală, după plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF îl asigură Doina Dascălu, validată de Parlament în funcţia de prim vicepreşedinte al instituţiei.
Eugen Teodorovici era și el în cărți pentru şefia ASF, dar ar fi fost refuzat de Marcel Ciolacu pe fondul tensiunilor cu ,,gruparea Dăncilă”.
Daniel Zamfir s-ar părea că se bucură de susținerea unei grupări din PSD dar și din ALDE.