Croația poate fi și ea amânată de la intrarea în Schengen, dacă o asemenea amânare va fi impusă în cazul României.
Țările care au amenințat că ar bloca primirea Croației sunt Germania și Luxemburg, susțin surse de la Bruxelles. Germania s-a manifestat, în privința Schengen, drept un susținător ferm al României. Poziția atât de fermă, în favoarea României, a micului stat Luxemburg, este o premieră. Luxemburg nu este membru UE dar este membru Schengen. Europarlamentarul Dacian Cioloș a dezvăluit, despre premierul din Luxemburg, că afirmă „că are origini vechi românești”.
„Nu, nu pot să înțeleg votul colegului meu austriac în acest caz. Dar, ca stat vecin, sper să îi putem convinge, să mergem pe un drum comun. Susțin și eu, ca și cancelarul Olaf Scholz, primirea Croației, României și Bulgariei în Schengen”, a declarat, joi, la Bruxelles, cu puțin timp înaintea votului din Consiliul JAI, ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser.
Croația este o țară prin care trec migranți ilegali, așa cum trec și prin România. Există însă informații conform cărora prin Croația trec mai mulți migranți ilegali decât prin România. Croația face parte din Balcanii de Vest, care este, pentru migranți, o regiune de tranzit.
Intrarea în Schengen ar necesita un consens în Consiliul JAI
După discuțiile purtate, joi dimineață, în Consiliul JAI, ședința acestuia s-a suspendat. În acest moment se poartă discuții bilaterale, inclusiv între Germania și Austria.
În Consiliul JAI se exprimă, la data de 9 decembrie 2022, 24 de voturi. Dintre acestea, 23 de voturi sunt favorabile României. Singurul vot împotriva României ar fi cel al Austriei. Austria se opune, în egală măsură, primirii Bulgariei în Schengen. În schimb, Austria nu are obiecții la adresa Croației.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!