-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiSunak: Marea Britanie este parte a convenției de interzicerea munițiilor cu dispersie

Sunak: Marea Britanie este parte a convenției de interzicerea munițiilor cu dispersie

Marea Britanie este semnatara convenției care interzice producerea sau utilizarea munițiilor cu dispersie, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, după ce Statele Unite au declarat că intenționează să aprovizioneze Ucraina cu acestea.

 „ Ei bine, Marea Britanie este semnatară a unei convenții care interzice producția sau utilizarea munițiilor cu dispersie și descurajează utilizarea lor. Vom continua să ne facem partea pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, sâmbătă (8 iulie), potrivit Reuters.

Comentariile lui Sunak vin după ce Statele Unite au anunțat vineri că vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie interzise pe scară largă pentru contraofensiva sa împotriva forțelor ruse de ocupare.

Rusia condamnă vehement livrarea bombelor cu dispersie pentru Ucraina de către SUA

Rusia a estimat sâmbătă că livrarea bombelor cu dispersie pentru Ucraina de către SUA înseamnă o ”recunoaştere a slăbiciunii” şi va face Washingtonul ”complice” la decesele în rândul civililor provocate de acest tip de arme, transmite AFP, conform agerpres.ro.

”Transferul de arme cu dispersie este un gest de disperare şi o recunoaştere a slăbiciunii în contextul eşecului pretinsei contraofensive ucrainene”, a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul de Externe rus a denunţat ”tentativa cinică de a prelungi agonia autorităţilor ucrainene actuale fără a le păsa de victimele civile” pe care le poate cauza acest tip de bombe.

Rusia condamnă livrarea bombelor cu dispersie către Ucraina, deși Joe Biden a recunoscut că a fost o decizie extrem de dificilă

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că a luat ”decizia foarte dificilă” de a livra muniţii cu dispersie Ucrainei, ceea ce a suscitat critici în Europa şi din partea unor organizaţii neguvernamentale internaţionale.

Aceste arme sunt interzise într-o serie de ţări, în special europene, semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, document la care însă nu au subscris SUA, Rusia şi Ucraina, printre altele.

Folosirea acestor muniţii este controversată întrucât ele pot dispersa până la câteva sute de mici încărcături explozive şi pot astfel face numeroase victime civile colaterale.

Analist: Bombele cu dispersie nu sunt o armă care „schimbă jocul” 

Mark Cancian, consilier principal al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și colonel de marină american în retragere, a declarat că munițiile(bombele) cu dispersie pe care SUA le vor trimite în Ucraina nu reprezintă o armă care „schimbă jocul”, potrivit Reuters.

Statele Unite au anunțat vineri (7 iulie) că vor trimite Ucrainei muniții cu dispersie – interzise de peste 100 de țări – ca parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, o mișcare conform căreia Ucraina ar avea un „impact psiho-emoțional extraordinar” asupra forțelor ruse.

„ Nici o singură armă nu va produce o victorie”, a spus Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă