Doar 2,7 dintre migranții ilegali care au ajuns în Uniunea Europeană au trecut prin România, i-a explicat ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, omologului său din Austria, Gerhard Karner.
Cei doi miniștri de Interne au avut o întâlnire în ziua de miercuri, 23 noiembrie 2022. La această întâlnire s-a referit ministrul Bode, într-un mesaj postat pe internet.
„Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele opt luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România. Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest”, a precizat ministrul Bode.
Ministrul român a confirmat că știe situația prezentată de guvernul de la Viena cu privire la migranții ilegali aflați la granițele Austriei. „Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern”, a precizat ministrul Bode.
Migranții ilegali vin din Bulgaria dar nu trec neapărat prin România
Mai mulți oficiali români, printre care premierul Ciucă și ministrul Bode, au explicat, în ultimele zile, că Austria nu are ceva specific împotriva României, ci doar reclamă prezența migranților ilegali, indiferent pe ce cale intră în UE. Acum două zile, cancelarul (șeful guvernului) Austriei, Karl Nehammer, menționa un traseu Bulgaria – România – Ungaria. Cancelarul făcea această declarație specificând că nu Croația este responsabilă de acest val de migrație. Pe baza acestei argumentații, Austria va accepta primirea Croației în Spațiul Schengen, a precizat cancelarul Nehammer.
Anterior, ministrul federal de Interne, Gerhard Karner, afirma că Austria refuză orice primire de noi membri în Schengen. Deci, potrivit ministrului Karner, Austria ar refuza în egală măsură Croația, România și Bulgaria.
„Omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a precizat ministrul Bode.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!