SUA și Japonia s-au înțeles asupra unui acord de explorare a spațiului în mod pașnic.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au semnat vineri (13 ianuarie) un acord prin care se angajează să exploreze pașnic spațiul, chiar la sediul NASA din Washington, potrivit Reuters.
SUA și Japonia au decis să se înțeleagă ca îmoreună să pună în practică un acord de explorare a spațiului pentru a atinge „noi culmi”
Blinken a spus că acest lucru va duce cooperarea spațială „la noi culmi” și va consolida parteneriatul în domenii precum cercetarea în tehnologie spațială și transport, misiuni robotizate pe suprafața lunară, misiuni legate de climă și „ambiția noastră comună de a vedea un astronaut japonez pe suprafața lunară”.
La ceremonie, Kishida a spus că alianța dintre SUA și Japonia este „mai puternică ca niciodată”.
Nasa se așteaptă ca oamenii să poată locui pe Lună în acest deceniu
Oamenii ar putea locui pe Lună în acest deceniu, a declarat un oficial Nasa pentru BBC.
Howard Hu, care conduce programul navei spațiale lunare Orion a declarat că vor fi necesare habitate pentru a susține misiunile științifice.
El a declarat duminică că lansarea de miercuri a rachetei Artemis a fost o „zi istorică pentru zborurile spațiale umane”.
Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.
Racheta Artemis, înaltă de 100 de metri a decolat de la Centrul Spațial Kennedy în cadrul misiunii Nasa de a duce astronauții înapoi la satelitul Pământului.
În vârful rachetei se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.
Zborul de miercuri a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august și septembrie, care au fost anulate în timpul numărătorii inverse din cauza unor probleme tehnice.
Hu a recunoscut că a vedea Artemis decolând a fost „un sentiment incredibil” și „un vis”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!