Guvernul Statelor Unite investighează posibile riscuri de securitate națională legate de utilizarea routerelor de internet produse de compania chineză TP-Link, folosite de milioane de oameni.
TP-Link ar putea fi interzise în SUA
Autoritățile sunt îngrijorate că routerele ieftine și răspândite ale companiei ar putea oferi acces hackerilor sprijiniți de statul chinez la infrastructura americană. Ancheta este în stadiu incipient, dar una dintre măsurile posibile ar putea fi interzicerea vânzării acestor dispozitive în SUA, scrie CNN.
Acțiunea Departamentului Comerțului face parte dintr-un efort mai amplu al administrației Biden pentru a limita capacitatea Chinei de a folosi operațiuni cibernetice pentru a colecta informații din sectorul telecomunicațiilor americane.
Pe lângă TP-Link, o anchetă separată investighează și riscurile asociate echipamentelor companiei China Telecom, o altă entitate cu legături strânse cu guvernul chinez. Aceasta ar putea duce la eliminarea completă a echipamentelor chinezești din rețelele americane.
Recent, o campanie de spionaj cibernetic derulată de hackeri chinezi a compromis cel puțin opt furnizori americani de telecomunicații. Aceștia au ascultat convorbiri și au accesat mesaje ale unor figuri politice de rang înalt, inclusiv ale președintelui ales Donald Trump și altor oficiali americani.
Deși nu există dovezi directe că echipamentele TP-Link au fost implicate, acest caz a intensificat eforturile autorităților de a identifica vulnerabilitățile din infrastructura telecom americană.
TP-Link, fondată în China în 1996, este un jucător important pe piața globală a routerelor de internet. Compania și-a restructurat operațiunile și a înființat un sediu în California pentru a se distanța de legăturile cu China.
Reprezentanții TP-Link susțin că respectă standardele de securitate din SUA și că sunt dispuși să colaboreze cu autoritățile federale pentru a demonstra angajamentul lor față de securitatea națională americană. Până în prezent, compania nu a fost acuzată oficial de nicio neregulă.
Cu toate acestea, oficialii americani subliniază că grupurile de hackeri chinezi sunt foarte bine pregătite și exploatează atât echipamentele chinezești, cât și pe cele ale altor producători, inclusiv Cisco.
Hackerii chinezi folosesc aceste breșe pentru a colecta informații sensibile la scară globală, ceea ce a stârnit critici dure din partea SUA. Ambasada Chinei în Washington neagă acuzațiile, cerând Statelor Unite să înceteze ceea ce consideră a fi o „suprimare” a companiilor chineze.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!