Departamentul Comerțului al SUA a anunțat introducerea unor noi controale asupra exporturilor de echipamente biotehnologice și tehnologii conexe, invocând îngrijorări legate de securitatea națională.
Washingtonul este preocupat de riscul ca tehnologia americană să fie utilizată de China pentru dezvoltarea capabilităților militare și proiectarea de arme bazate pe inteligență artificială, potrivit Reuters și News.ro.
Noile măsuri se aplică echipamentelor precum citometrele de flux de înaltă performanță și anumite dispozitive de spectrometrie de masă.
Tehnologiile respective au potențialul de a „genera date biologice de înaltă calitate și conținut ridicat, potrivite pentru dezvoltarea de instrumente AI și proiectare biologică”, a declarat Departamentul Comerțului.
Echipamentele vizate ar putea fi utilizate pentru:
- „Îmbunătățirea performanțelor umane”;
- Interfețe creier-mașină;
- Crearea de materiale sintetice inspirate biologic;
- Posibilitatea de dezvoltare a armelor biologice.
Exporturile către China și alte țări vor necesita licențe speciale, marcând un nou efort al SUA de a limita accesul Beijingului la tehnologia americană.
Măsuri suplimentare în tehnologia AI și biosecuritate
Luni, SUA au extins restricțiile asupra exporturilor de cipuri și tehnologii AI către China. De asemenea, legislatorii americani analizează propuneri pentru:
Protejarea informațiilor genetice și de sănătate ale cetățenilor americani de adversari străini;
Încurajarea companiilor farmaceutice și biotehnologice să reducă dependența de China în producția de ingrediente farmaceutice și cercetări timpurii.
Reacții internaționale și apeluri pentru verificări suplimentare
Săptămâna trecută, congresmeni americani au cerut Departamentului Comerțului să analizeze restricționarea exportului biotehnologiilor către armata chineză, exprimând temeri legate de utilizarea acestor tehnologii în scopuri militare.
Ambasada Chinei la Washington a reacționat, declarând că Beijingul „se opune ferm dezvoltării, deținerii sau utilizării armelor biologice de către orice țară”.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.